Očekuje sastanak s premijerom

Bandić: Ako Vlada nema rješenje za Imunološki, neka ga prepusti Zagrebu

Hina

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

»Ne samo da smo zainteresirani, nego mislimo da to možemo zajedno riješiti jedino Grad Zagreb i Vlada. Ako Vlada nema projekt rješenja Imunološkog zavoda, onda neka pusti Gradu Zagrebu, to će Grad Zagreb preuzeti na svoja leđa«, izjavio je Bandić u Gradskoj upravi



ZAGREB Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da je Grad Zagreb i dalje zainteresiran za Imunološki zavod, istaknuvši da probleme zavoda mogu zajednički riješiti Grad i Vlada, koju je pozvao da, ako nema projekt rješenja za Imunološki zavod, sve prepusti Gradu koji će rješenje problema »preuzeti na svoja leđa«.


 »Ne samo da smo zainteresirani, nego mislimo da to možemo zajedno riješiti jedino Grad Zagreb i Vlada. Ako Vlada nema projekt rješenja Imunološkog zavoda, onda neka pusti Gradu Zagrebu, to će Grad Zagreb preuzeti na svoja leđa«, izjavio je Bandić u Gradskoj upravi.


Novinari su ga, naime, pitali je li Grad i dalje zainteresiran za Imunološki zavod, s obzirom da je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako je napravljena analiza te da će za Imunološki biti potrebna nova lokacija i nova tehnološka rješenja, a što će vjerojatno nešto podići cijenu.




 Bandić je istaknuo kako navija za to da Imunološki zavod zajedno riješe Grad Zagreb i Vlada, pa uskoro očekuje sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i s resornim ministrima.


 Za današnji sastanak premijera i ministara sa županima i gradonačelnicima sjedišta županija rekao je kako se nikada prije u Hrvatskoj nije dogodio, a znak je da se nešto pozitivno događa. Najavio je da će premijer s njim i suradnicima održati poseban sastanak oko kapitalnih gradskih projekata.


 Na pitanje što će poduzeti da se osigura veća sigurnost u Zagrebačkom holdingu, s obzirom na nedavnu pljačku, Bandić je kazao kako je osigurano 800.000 opljačkanih kuna, te će Grad svoje novce dobiti.


Napomenuo je kako su u Holdingu ispunili sve uvjete po pozitivnim zakonskim propisima o sigurnosti i za vrstu djelatnosti koja se tamo obavlja, ali da su očito trebali učiniti i više »preko tih pravila igre«, što će, kaže, i učiniti.


 Novinare je zanimalo i što je s njegovom idejom da se istovremeno s održavanjem lokalnih izbora iduće godine održi i referendumom o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg, na što je Bandić rekao kako smatra da to treba napraviti odmah nakon izbora. »Hoće li to biti na izborima ili poslije, to je irelevantno. Važan je gradonačelnikov stav. Pogubno je da ova ili ona politička opcija imenuje i preimenuje trgove. To nije dobro, a naročito osjetljiva pitanja gdje je javnost podijeljena. Radio sam anketu – u 0,5 posto je razlika između ‘za’ i ‘protiv’ u gradu Zagrebu. A drugo, zamislite da dođe neka druga politička opcija za četiri godine, pa ponovno vrate Trg maršala Tita. Jedino građani grada Zagreba mogu o tome odlučiti. I nakon toga više nema dva referenduma. I što ljudi odluče, bit će tako«, poručio je Bandić.


 Naglasio je kako, bez obzira koliko građana izađe na izbore, to nisu svi građani Zagreba, već ih je uvijek ispod 50 posto. »A da pitamo i onih ostalih 50 posto građana koji nisu izišli na izbore, nisu se izjasnili, to jedino možemo napraviti na referendumu«, rekao je i napomenuo kako su građani oko promjene imena Trga podijeljeni.