Pravo i pravda

Baka Bosiljka, koju je pravna država “oderala” jer je pekla rakiju u dvorištu: ‘Pa ljudi, zar je dotle došlo? Uzeli su mi cijelu penziju…’

P. N.

foto: indirektno.com

foto: indirektno.com

"Nisam znala da se to mora prijaviti. Nikada u životu nisam ništa zgriješila niti ništa ukrala i da me sada pod ove stare dane kažnjavaju jer sam u svom dvorištu pekla rakiju, nisam ja kriminalac." 



Djelatnici mobilne Carine u srijedu su u selu Visuć kod Udbine zatekli osamdesetšestogodišnju baku Bosiljku Kovačević kako peče rakiju šljivovicu u svom dvorištu i – odrezali joj kaznu od dvije tisuće kuna. Pritom su joj uzeli i 54 litra rakije, o čemu je naš list već izvijestio javnost.


Novinari 24 sata razgovarali su s bakom Bosiljkom, koja im je suznih očiju prokomentirala svoj prekršaj i “državnu pravdu”: “Pa zar je dotle došlo da nama starcima iz usta otkidaju ovo malo što imamo.”


– Nakon nekoliko godina su rodile šljive i odlučila sam ispeći rakiju da je prodam i dobijem koju kunu, jer je mirovina jako mala. Kćer je posudila kotao i u dvorištu pekla rakiju. Jedan bocun rakije sam ispekla i spremala se ispeći drugu turu, kad je iza podneva došao auto s policajcem i još dvojicom u drugim uniformama. Sve su odnijeli. Nisam znala da se to mora prijaviti. Nikada u životu nisam ništa zgriješila niti ništa ukrala i da me sada pod ove stare dane kažnjavaju jer sam u svom dvorištu pekla rakiju, nisam ja kriminalac. To je nečuveno i sramota, rekla je novinarima baka Bosiljka.




Baka Bosiljka živi sama u zaseoku u kojem ju je zatekla pravna država. Te povremeno je obiđe kćerka, koja živi u Srbiji. Novinari 24 sata navode da se baka Bosiljka teško kreće, da hoda uz pomoć štapa i hodalice. Živi od 1400 kuna mirovine i pomoći.


– Sve ovo me jako uznemirilo, ubilo me. Pa moja mirovina nije dovoljna za kaznu, rekla je baka Bosiljka.


Iz Carine su ovaj događaj komentirali hladno: “Izrečena je novčana kazna od 600 kuna koja je umanjena do najmanje moguće. A obvezna naplata trošarine je u ovom slučaju 1488 kuna.”


Podsjetili su da propisi Europske unije zabranjuju neregistriranu proizvodnju alkohola. Oni koji je proizvode za osobne potrebe moraju se registrirati, a i tad mogu proizvesti tek 50 litara godišnje.