Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Ususret blagdanu

Bajramska poruka muftije Hasanovića: Ojačati vjeru i nadu

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2013. u 17:22 2013-10-13T17:22:08+02:00

Praznik Kurban bajram predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj čestitao je riječima – Bajram šerif mubarek olsun (Neka je plemeniti Bajram)

ZAGREB Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović uputio je poruku u povodu islamskoga blagdana Kurban bajrama svim muslimankama i muslimanima, zaželivši im Božji blagoslov te da u zajedništvu svoje obitelji i zajednice upotpune te odabrane dane i ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra.

Praznik Kurban bajram predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj čestitao je riječima – Bajram šerif mubarek olsun (Neka je plemeniti Bajram).

U Kurban-bajramskoj poruci za 2013., odnosno 1434. godinu Islamskoga kalendara, muftija Hasanović istaknuo je da su »dani kada se milijuni vjernika okupljaju na najsvetijim mjestima muslimana kako bi obavili petu islamsku dužnost – hadž« te pokazali snagu i sliku zajednice muslimana, a koja »predstavlja više od milijardu i petsto tisuća stanovnika ovog planeta« – prigoda za podsjećanje na univerzalne poruke koje su odaslane s tih svetih mjesta.

Te su poruke, dodaje, inspiracija muslimanima, odgajaju ih i vode kroz život.

»Arefat mjesto gdje se okupljaju muslimani uoči Bajrama, ima svoje posebnosti o kojima moramo promišljati baš onako kako je promišljao praotac svih ljudi Adem a. s.. Njegova spoznaja na tom mjestu ukazuje na mnoge činjenice, a prije svega da je bolje spoznati Boga danas nego sutra. Moramo se potruditi razumjeti vlastitu prolaznost, a Božju vječnost, te ovozemnu (dunjalučku) prolaznost iskoristiti za onosvjetsku (ahiretsku) trajnost«, stoji u poruci.

Istodobno, ističe muftija Hasanović, »moramo shvatiti da smo grješni, ali isto tako i biti spremni preuzeti odgovornost i tražiti oprosta od Uzvišenog Stvoritelja kako je to onomad Adem a.s. učinio«.

Prvi dan Kurban bajrama je 15. listopada, a praznik se slavi četiri dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.