Šef kluba HDZ-a

Bačić: Apsolutno ne stoji da je predsjednica krenula u rušenje premijera

Hina

Branko Bačić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Branko Bačić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Pozdravljam sastanak predsjednice i premijera i održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Neka se ispitaju sve okolnosti rada izvanredne uprave i to što je privatna pošta potpredsjednice Vlade došla u javnost«, poručuje šef Kluba HDZ-a.



Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je pozdravio uključivanje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović u slučaj Agrokor te smatra da predsjednica time nije krenula u rušenje premijera Andreja Plenkovića.


»Rekla je da je zadovoljna tijekom realizacije Zakona o izvanrednoj upravi i pozvala politiku i javnost da ne rade pritisak na državne institucije, koje utvrđuju eventualne nezakonitosti u ovom postupku. Također je dala podršku Vladi i izvanrednoj upravi u procesu sklapanja nagodbe. To su, čini mi se, najvažnije poruke predsjednice Republike«, rekao je Bačić.


Naglasio je kako pozdravlja održavanje sastanka između predsjednice Republike i predsjednika Vlade kako bi se, ako treba, i među kojima, kao najvažnijim političkim osobama u Hrvatskoj, razriješile eventualne dvojbe ili nedorečenosti u vezi s cijelim postupkom, koji je bio u nadležnosti Vlade i Sabora.




»Nakon izbora glavnog savjetnika u Agrokoru, a to je AlixPartners, postojale su nedorečenosti koje su izazvale ovu aferu, a to je odabir podizvođača. Mi ne dopuštamo da se zbog tog izbora prebacuje bilo kakva odgovornost na Vladu, vladajući većinu i HDZ«, poručio je Bačić.


Prema njegovu mišljenju, sjena koja je bačena na taj proces »ne odnosi se na činjenicu da izvanredna uprava s Vjerovničkim vijećem priprema nagodbu nego na to što je AlixPartners angažirao određen, mali broj radne skupine koja je pisala lex Agrokor«. Dodao je da je »nadležnost izvanrednog povjernika izbor glavnog savjetnika i to temeljem javnog poziva te da izvanredna uprava nije bila dužna pitati Vladu o izboru glavnog savjetnika«.


Bačić »apsolutno odbacuje« tezu da je predsjednica krenula u rušenje premijera Plenkovića, i to s nekim iz HDZ-a.


»To ne stoji, siguran sam u to. Pozdravljam sastanak predsjednice i premijera i održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Neka se ispitaju sve okolnosti rada izvanredne uprave i to što je privatna pošta potpredsjednice Vlade došla u javnost«, poručuje šef Kluba HDZ-a.


Što se političke odgovornosti u aferi tiče, Bačić smatra da ju je već ostavkom podnijela bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, dok ne vidi političku odgovornost premijera, niti je to, dodaje, »predsjednica u bilo kojem trenutku navela«. Samo je rekla, napomenuo je, da će se s njim sastati u vezi rada izvanredne uprave, temeljem zakona.I ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je dobro da se »i predsjednica uključila u spašavanje Agrokora, što je prevažno pitanje«.

»Puna podrška svakome tko dobronamjerno ulazi u ovaj proces«, poručio je Kuščević.