Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Bačić: Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, idemo na izbore

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

"Mi nastavljamo s našim planom i smjerom u kojem vodimo Hrvatsku, a to je stabilizacija, politička i svaka druga u hrvatskom društvu. No, nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnut pokušajima destabilizacije i sukladno tome ćemo primjereno reagirati kada to mi procijenimo“, kazao je



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je izjavio da je HDZ spreman na sve scenarije, uključujući i izbore, jer iako radi na stabilizaciji društva, neće trpjeti da na bilo koji način kao stranka bude izvrgnut pokušajima destabilizacije.


“Mi nastavljamo s našim planom i smjerom u kojem vodimo Hrvatsku, a to je stabilizacija, politička i svaka druga u hrvatskom društvu. No, nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnut pokušajima destabilizacije i sukladno tome ćemo primjereno reagirati kada to mi procijenimo“, kazao je.


Bačić je rekao kako će se za dvadesetak dana usvojiti proračun za iduću godinu, rebalans, poreznu reformu, dorađuje se mirovinska reforma.




“Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, onda ćemo ići na izbore, ali radimo na tome da odradimo mandat do kraja. Pred Vladom je, ponavljam, puno važnog posla i Vlada u tom pravcu radi, želimo i dogovor sa sindikatima u prosvjeti. Mi taj posao želimo odraditi onako kako mislimo da je najbolje za Hrvatsku“, istaknuo je Bačić.


Upitan jesu li u igri izbori 5. siječnja, kako tvrdi čelnik HSS-a Krešo Beljak, uzvratio je da “s obzirom na rejting HSS-a njima je sasvim svejedno kada će biti izbori“.


Za tri dana ulazimo u četvrtu godinu mandata pa kada HDZ odluči izbori će tada biti. U četvrtoj godini mandata su svaki izbori redovni, ali neće baš biti 18. listopada, dodao je.


“Već u petak ćete biti u prilici provjeriti je li vladajuća većina stabilna, od pitanja povjerenja ministru Kujundžiću i svih ostalih tema o kojima ćemo glasati. Da nisam provjerio je li većina stabilna, ne bih vam dao izjavu“, kazao je.


Najavio je da će „u petak velika većina biti za za ministra Kujundžića, izvješće Vlade i mirovinsku reformu“.


Na pitanje znači li to da će prihvatiti zahtjeve prosvjetnih sindikata, Bačić je odgovorio ‘ne’, pojasnivši da je siguran da imaju većinu jer razgovaraju sa svojim koalicijskim partnerima. 


“Sindikatima smo ponudili dva posto povećanja od 1. listopada i dva posto iduće godine, na što još čekamo odgovor sindikata, a ne ultimatum i štrajk koji se u ovom trenutku cirkularno provodi. Mi ih pozivamo da nastavimo razgovore oko plaća zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju“, kazao je.


Unatoč jučerašnjim izjavama Milana Bandića koji je također ultimativno nastupio po pitanju prosvjetarskih plaća, Bačić je uvjeren da će zastupnici njegova Kluba u petak glasati protiv opoziva Kujundžića.


“Već sam pet, šest puta od jutros razgovarao sa svojim kolegom i nema nikakvih problema za glasovanje u petak“, pojasnio je Bačić, dodavši da je također uvjeren i za glasove HNS-ovih zastupnika jer je, kaže, razgovarao s predsjednikom njihova Kluba.


Nada se da će u narednih dvadesetak dana, za koliko se očekuje rasprava o proračunu, riješiti pitanje štrajka, kazao je upitan očekuje li potporu HNS-a i Bandićevaca i za rebalans i proračun.


“Vladajuća većina je stabilna i broji 82 člana i u petak ćemo izglasovati niz važnih odluka“, zaključio je čelnik Kluba zastupnika HDZ-a.