Utvrđene nepravilnosti u Hrvatskoj komori primalja

Babice prijavile Finderle, ona tvrdi – sve je to zbog borbe za vlast u Komori

Barbara Čalušić

U tijeku je izbor predsjednice, članica Vijeća i članica Nadzornog odbora, kaže aktualna predsjednica Barbara Finderle i dodaje da u tom procesu i borbi za vlast jedan manji dio članstva želi pripojiti Hrvatsku komoru primalja nekoj od drugih komora u zdravstvu 



RIJEKA Ministarstvo zdravlja utvrdilo je nepravilnosti u radu Hrvatske komore primalja čiji je dio članstva prijavio resornom ministarstvu rad svoje predsjednice Barbare Finderle tvrdeći da ne obavlja svoj posao transparentno, financijski oštećuje Komoru i nalazi se u sukobu interesa.


Dio članstva prijavio je predsjednicu, inače primalju u KBC-u Rijeka, da je zaposlila svoju sestru kao pravnu zastupnicu Komore te da si sama isplaćuje naknade i ne dopušta da članstvo o tome bilo što zna. U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da je nadzor dovršen te da su u radu Hrvatske komore primalja utvrđene nepravilnosti.


   – Ministarstvo zdravlja stoji pri nalazu, no zbog zakona koji reguliraju rad komore ne može nikog sankcionirati, kazao je glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić. Ipak, kako dodaje, Ministarstvo će pokrenuti zakonske izmjene koje bi trebale omogućiti zakonito funkcioniranje komora. 


U Hrvatskoj više od 30 godina nije postojao studij primaljstva, a prije nekoliko godina prvi je otvoren u Rijeci i odnedavno u Splitu. Kako kaže Finderle, iako Komora od svoga osnutka ukazuje na manjak kvalitetne edukacije primalja, i to posebice u Zagrebu, studij primaljstva se još uvijek nije otvorio u gradu u kojem živi i radi više od trećine svih primalja u Hrvatskoj.   – Nisu riješena neka od krucijalnih pitanja u primaljstvu. Tako, primjerice, ostaje činjenica da trećina primalja ne rade u svojoj struci i nisu adekvatno zaštićene od strane države te svakodnevno strahuju za svoja radna mjesta. Tu je i pitanje nemogućnosti otvaranja privatne prakse u primaljstvu – što je omogućeno svim ostalim zdravstvenim strukama, kao i primaljama koje rade u EU – i druga važna pitanja koja se nisu riješila već pet godina, a neka i puno duže, kaže Barbara Finderle.


 Uložen prigovor




Predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle upozorava da upravni nadzor Ministarstva zdravlja još uvijek traje te zbog toga ne može komentirati izvještaj ministarstva kao ni postupanje povjerenstva koje je izvršilo nadzor. Finderle dodaje da je protiv izvještaja uložila prigovor na koji očekuje skori odgovor ministra zdravlja. 


  – Dostava izvješća nadzora Ministarstva zdravlja u javnost prije njegove konačnosti i pravomoćnosti nije u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, posebice s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama i time je narušena stabilnost i ugled same Komore. No, u cijelom procesu mi nemamo želju skrivati nikakve podatke, govori predsjednica Hrvatske komore primalja. Prema njezinim riječima, prvi put u ovoj komori u tijeku je izbor predsjednice, članica Vijeća i članica Nadzornog odbora. Sve se članice u spomenuta tijela biraju na temelju javnog natječaja i pristiglih prijava te se svatko može javiti za određene funkcije, ukoliko zadovoljava uvjetima natječaja. 


  – Nažalost, borba za vlast se pretvorila u nešto što nema veze s primaljskom strukom i našim plemenitim zvanjem. U tom procesu jedan manji dio članstva želi realizirati svoju namjeru da pripoji Hrvatsku komoru primalja nekoj od drugih komora u zdravstvu. Navedeno jednostavno nije moguće s obzirom na činjenicu da je 2008. godine donesen Zakon o primaljstvu, a 2009. godine osnovnana Hrvatska komora primalja kao samostalna strukovna organizacija. Međutim, navedeni dio članstva, ipak smatra da je pripajanje moguće provesti i stoga želi izabrati određene primalje u spomenuta tijela upravljanja Hrvatske komore primalja, tvrdi Finderle. 


 Sestrin angažman


Ona također tvrdi da nije angažirala svoju sestru kao odvjetnicu Komore već je otvoren javni natječaj na koji se javila i njezina sestra. O izboru nije odlučila predsjednica Komore već vijeće Komore koje broji sedam članica.


Sadašnja odvjetnica Komore, kako kaže Finderle, tada je dala najbolju ponudu, a s obzirom da je i prije osnivanja komore volontirala i pomagala primaljskim aktivisticama oko primaljskih pitanja, vijeće ju je odlučilo angažirati: u početku na određeno, a tek kasnije na neodređeno vrijeme.


 Činjenicu da je riječ o sestri predsjednice Komore, kako kaže Finderle, nikad se nije skrivalo i sve dosad nitko u tome nije vidio problem. Njezina sestra već je ponudila Vijeću Komore raskid ugovora, no Vijeće ponudu za raskid ugovora nije prihvatilo. 


  – Smatrali su da trenutna odvjetnica radi posao dobro i da u situaciji kada se biraju novi ljudi u tijela upravljanja Komore, kada nam je kvalitetna pravna služba neophodna, nije u interesu Komore mijenjati odvjetnicu koja je s nama od samoga početka. Međutim, Vijeće Komore može u bilo kojem trenutku donijeti odluku da se raskida ugovor s odvjetnicom ako se to pokaže potrebnim, naglašava Finderle. 


 Sve na Skupštini


Ona upozorava na brojne probleme s kojima se susreću primalje kao profesija. Tako u Hrvatskoj trenutno oko 800 primalja ne radi na primaljskim radnim mjestima jer su se u prošlosti primalje mogle zapošljavati na radnim mjestima medicinskih sestara ili kao dentalni asistenti. U Komori smatraju da bi ovu situaciju trebalo regulirati Ministarstvo zdravlja donošenjem pravilnika u kojem bi se priznao institut zatečenog stanja i jasno odredila pripadnost pojedinoj komori. 


  Na tvrdnje da je financijski oštetila Komoru, Barbara Finderle podsjeća da je financijski izvještaj za prošlu godinu detaljno razrađen na 40 stranica teksta i predan svim članicama Skupštine koje su trebale izvijesti sve članice Komore o trošenju sredstava. 


  – Nije istina da se u Komori kupuju automobilske gume, jer nije moguće da organizacija koja ne posjeduje službeni auto uopće i kupi automobilske gume. Putni trošak se isplaćuje sukladno našim aktima. Sve to već je na prošloj Skupštini objašnjeno našim članicama, tvrdi Finderle.