Podijeljena desnica

“BYE, BYE KOLINDA” Do jučer su je obožavali i prozivali hrvatskom kraljicom, a sada je – “ne prepoznaju”

Dražen Ciglenečki

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na desnoj sceni trenutačno su u većini oni koje je Kolinda Grabar-Kitarović početkom tjedna toliko šokirala da joj nisu spremni odmah oprostiti



ZAGREB Na hrvatskoj desnici u tijeku je politička diferencijacija u odnosu na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Do neki dan neupitna u tom dijelu političkog spektra, predsjednica je svojim pozivom Aleksandru Vučiću, a još više konstatacijom da protiv njega prosvjeduju pojedinci s ruba, potpuno zbunila ljude koji su je prije tri godine promovirali u hrvatsku kraljicu. I sada se udruge i mediji koji pripadaju desno-braniteljskom bloku određuju prema predsjednici Republike.


Trenutačno su u većini oni koje je Kolinda Grabar-Kitarović početkom tjedna toliko šokirala da joj nisu spremni odmah oprostiti. Među njima je i zagrebačka Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, formalni organizator demonstracija protiv predsjednika Srbije na Trgu bana Jelačića. Predvođene svojom predsjednicom Rozalijom Bartolić, udovice okupljene u toj udruzi jučer su na konferenciji za novinare predstavile vrlo oštro intonirano otvoreno pismo Kolindi Grabar-Kitarović.


Nezamislivo pismo


»Vaša izjava je grubo povrijedila u prvom redu nas udovice hrvatskih branitelja, sve hrvatske braniteljice i branitelje, sve stradalnike iz Domovinskog rata, kao i sve one kojima su na srcu nacionalni interesi hrvatske države. K tome, grubo ste se ogriješili o obveze koje proizlaze iz vašeg mandata kao predsjednice Hrvatske«, uvod je u dosad nezamislivo pismo. U njemu je predsjednici Republike postavljeno nekoliko pitanja, primjerice je li za nju »rub bilo kakvog razmišljanja podsjećati na 15 tisuća mrtvih i na 402 ubijena djeteta« i »je li narušavanje javnog reda i mira uzvikivati ime našeg razorenog i uništenog grada heroja Vukovara«.




Poruke ovakvog sadržaja godinama su bile rezervirane isključivo za lijevo-liberalne političare, kojima se tradicionalno predbacuje nedostatak patriotizma i ignoriranje vrijednosti Domovinskog rata. Rozaliji Bartolić i suradnicama neshvatljivo je da je predsjednica »s takvim prijezirom govorila o ljudima koji su joj omogućili prestižni status«. »Svojim istupom duboko ste nas povrijedili i produbili naše ionako nezacjeljive rane«, zaključuje se u pismu.


U anti-Kolinda tabor svrstao se dobar dio medija s ozbiljnim utjecajem na desne birače.


Velimir Bujanec podsjetio je u srijedu navečer u svojoj emisiji »Bujica« da je predsjednica Republike u utorak dobila veliki pljesak na skupštini Srpskog narodnog vijeća, čije je prijeme povodom pravoslavnog Božića redovito izbjegavala. »Sami prosudite je li ono bila prava predsjednica ili je ovo sada. Kao netko tko je nju promovirao, zagovarao, glasovao za nju, zaista sam se pogubio, ne znam što je prava gospođa Grabar-Kitarović«, rekao je zdvojni Bujanec šireći ruke.


»Do jučer puzala«


»Hrvatski tjednik« ne ustručava se kritizirati HDZ i premijera Andreja Plenkovića, ali Kolinda Grabar-Kitarović imala je na njihovim stranicama povlašteni status. »Bye, bye Kolinda. Ne možete se vi toliko odreći hrvatskog naroda koliko se hrvatski narod može odreći vas«, piše na naslovnici novog broja Hrvatskog tjednika. Rečenica je to iz uvodnika glavnog urednika Ivice Marijačića, u kojem on ocjenjuje da predsjednica »nije prezala ni od vrijeđanja prosvjednika, onih pred kojima je do jučer puzala ne bi li dobila glasove i koji su najveće žrtve agresije Srbije čiji je ponosni predsjednik Aleksandar Vučić«.


Portal Hrvatskog kulturnog vijeća objavljuje otvoreno pismo književnika Javora Novaka, koji traži predsjedničinu ispriku. Kolumne sa sličnim tezama može se pronaći i na portalu Dnevno.hr.


No, ima i onih koji su i dalje čvrsto uz Kolindu Grabar-Kitarović i ništa ih ne može pokolebati.


Braniteljski portal izdao je priopćenje u kojem se obračunavaju sa svim medijima i političarima za koje smatraju da nepravedno napadaju predsjednicu Republike, »zbog njezine tobožnje uvrede branitelja«.


Pritom su se najviše okomili na SDP-ovca Bojana Glavaševića i poručuju Plenkoviću da bi se trebao zamisliti »s kojim mu ciljem i za čije interese Glavašević daje potporu«.


I portal Hrsvijet brani predsjednicu i istovremeno difamira premijera, čije spominjanje zahtjeva Srbiji za ratnu odštetu nazivaju »običnom manipulacijom i spinom«.


»Za razliku od Plenkovića, kojem je najveća odlika i najdržavničkiji potez puka činjenica da nije član HNS-a ili SDP-a, predsjednica je rekla: ‘No, ja želim biti državnik. Političari misle o izborima, ja mislim o budućim generacijama’. Državnikom se ne rađa, državnikom se postaje, a naša je predsjednica na dobrom putu, za razliku od nekih, kojima su usta puna Tuđmana, a od Tuđmana ni T.«, analizira Hrsvijet.