Slučaj Elizabete Mađarević

BUKNUO SKANDAL Diplomatkinja rasistica hitno pozvana u MVEP, no ne odstupa od svojih stavova

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima", stoji u priopćenju MVEP-a.



Diplomatkinja iz veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na Facebooku širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki zamjera “nedostatak vlastite kulture”.


Elizabeta Mađarević je prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu. 


Ova hrvatska diplomatkinja na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, piše o “bijeloj Europi” i tome kako je samo takva Europa “čista”, širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice itd, piše Index.


Kritizirala Angelu Merkel




Također, Mađarević je tijekom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi, a nije propustila ni napasti Istanbulsku konvenciju i samog Plenkovića te, još važnije, njemačku kancelarku Angelu Merkel. Njoj je Mađarević u jednom tekstu dijagnosticirala “nedostatak vlastite kulture” zbog izjave da islam pripada Njemačkoj.


Činjenica da je takva osoba istaknuti dio hrvatske diplomatske misije u glavnom gradu Njemačke predstavlja velik skandal i štetu za hrvatsku reputaciju u Berlinu i Europskoj uniji.


O svemu se danas oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova. Odmah su pozvali diplomatkinju na razgovor, javlja Index.


“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas (16. kolovoza 2019.) izvijestio index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.


S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima”, stoji u priopćenju MVEP-a. 


Mađarević: Nisam političarka, imam pravo govoriti što želim


Nakon što je Index objavio screenshotove njezinih rasističkih komentara, ona se oglasila na Facebooku. Kako kaže, “nije političarka pa ima pravo govoriti što želi”.


“Na godišnjem odmoru izvan Hrvatske zovu me prijatelji i kažu da sam postala tema dana. Dapače, da je Index objavio ‘lijepu’ priču o meni na komentar o autentičnoj Europi kojeg sam objavila na svom privatnom profilu nakon posjeta jednoj zemlji na Mediteranu izvan Hrvatske. Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je Mađarević.