Dodatak za blagdane

BOŽIĆNICE I TRINAESTA PLAĆA Koga će u javnim, državnim i privatnim tvrtkama razveseliti poslodavci uoči Božića?

Gabrijela Galić

foto: publicdomainpictures.net

foto: publicdomainpictures.net



ZAGREB – Hrvati će u predblagdansko vrijeme potrošiti oko 12,5 milijardi kuna. Dobar dio te očekivane potrošnje ostvarit će se i iz jednokratnih dodataka plaći, odnosno onog što je poznato kao 13. plaća, a kod nas se naziva božićnicom. Tek rijetke tvrtke isplaćuju klasičnu 13. plaću a razlog tome se ne krije samo u financijskoj situaciji poslodavca već i činjenici da takvu isplatu »pojedu« porezi. I tako većina poslodavaca poseže za isplatama naknade u visini neoporezive godišnje nagrade.


Na godišnjoj razini, radniku se može isplatiti ukupno 2,5 tisuća kuna neoporezive nagrade.


Radnici Holcima, grupe koja se bavi proizvodnjom cementa, betona i agregata, nisu među onima koji će tijekom prosinca primiti neoporezivu nagradu. Prije nekoliko dana u toj su kompaniji okončani pregovori za novi kolektivni ugovor i svaki radnik može računati da će mu u narednih nekoliko dana poslodavac isplatiti bonus, odnosno 50 posto fiksne plaće. Preostali dio, do maksimalno 60 posto osobne plaće radnika »ovisno o konačnoj realizaciji budžeta 13. plaće« radnicima će biti isplaćeno u siječnju iduće godine. O kojim je iznosima riječ teško je govoriti s obzirom da radnici, prema složenosti posla imaju različite osobne plaće.




DM njeguje praksu isplate 13. plaće radnicima tako pomalo »tjerajući« i ostale poslodavce u trgovini da ne zaborave na radnike. Kao i ranijih godina trgovci DM-a primit će dodatnu bruto plaću što je ujedno i najviši iznos božićnice u trgovini. Ona se, prema podacima Sindikata trgovine Hrvatske, kod onih poslodavaca koji je isplaćuju kreće od 300 do 1.500 kuna i manjim dijelom se isplaćuje u novcu, već je mahom riječ o bonovima.


Radnici Konzuma, koji za razliku od mnogih trgovaca imaju kolektivni ugovor, mogu računati na 1.000 kuna nagrade u prosincu, dok će, primjerice Lidl isplatiti 1.500 kuna božićnice svojim radnicima. Uglavnom, u trgovini božićnicu isplaćuju oni koji su je isplaćivali i u godinama iza nas, iako u Sindikatu navode kako ima i »svijetlih primjera«, odnosno poslodavaca koji lani nisu nagradili radnike, a ove godine će to učiniti.


Kolektivni ugovor jedan je od jamaca da će radnici dobiti nagradu pred kraj godine, jer svi sindikati božićnicu kao i regres, pa i ponekad uskrsnicu, ugovaraju kolektivnim ugovorima. U graditeljstvu se tako ugovara isplata jednokratnog dodatka plaći, a on varira od 1.800 do 2.500 kuna i nerijetko se uglavi mogućnost isplate tog dodatka u tri godišnja obroka.


Radnici Hrvatske pošte primit će tisuću kuna božićnice, kao i radnici Ine. U Plivi je ona dogovorena na razini dvije tisuće kuna dok radnici HEP-a računaju na 1.200 kuna nagrade. U državnim i javnim službama, dakle upravi, policiji, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, socijalnoj skrbi božićnica je ugovorena na razini 1.250 kuna. No, i radnici HT-a će ove godine u prosincu primiti nagradu na razini državnih i javnih službi.


Radnici tri željezničarske tvrtke za sada ne mogu računati na nagradu tijekom prosinca. No, sindikati u HŽ Infrastrukturi krenuli su u razgovore s upravom ne bi li dogovorili isplatu božićnice. Hoće li do dogovora doći, još je neizvjesno.