Riskira sankcije

BITKA ZA LIKU Milinovićeva autobus-demokracija: S 200 članova stiže pred središnjicu HDZ-a

Zlatko Crnčec

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Milinović želi autobus-demokracijom skrenuti pažnju s prijetnji koje upućuje članovima stranke u Lici i s atmosfere straha koju širi u ličko-senjskom HDZ-u – poručili su  neslužbeno iz središnjice HDZ-a

GOSPIĆ Darko Milinović riskira ozbiljne stranačke sankcije nakon što je najavljeno da će nekoliko autobusa njemu sklonih članova ličko-senjskog HDZ-a u srijedu popodne doći pred središnjicu HDZ-a u Zagrebu kako bi zatražili hitan radni sastanak s vrhom stranke. – Milinoviću želimo jasno poručiti da to neće proći. I ako nastavi s ovakvim postupcima i autobusnom demokracijom, sigurno će snositi konzekvence za ovakvo ponašanje. On autobus-demokracijom želi skrenuti pažnju s prijetnji koje upućuje članovima stranke u Lici i s atmosfere straha koju širi u ličko-senjskom HDZ-u čime dodatno urušavati stranku u toj županiji nakon debakla na lokalnim izborima – poručili su  neslužbeno iz središnjice HDZ-a.

Udar na Kolića




Naime, u nekoliko autobusa koji bi  trebali doći pred središnjicu HDZ-a bit će članovi stranke koji podržavaju Darka Milinovića za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a i Milana Kolića kao njegovog kandidata za predsjednika HDZ-a Grada Gospića. Oni su nezadovoljni činjenicom da je povjerenik središnjice za Grad Gospić Ivica Radošević otkazao izbore za predsjednika HDZ-a u tom gradu koji su se trebali održati 2. rujna, kao i izbornu skupštinu gospićkog HDZ-a koja se trebala održati dva dana kasnije.



Kandidat za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Darko Milinović potvrdio je da će s oko 200 članova stranke doći u stranačku Središnjicu kako bi ih primili čelnici stranke istaknuvši kako se ne radi ni o kakvoj pobuni. Milinović je Hini potvrdio da će sutra poslijepodne, zajedno s četiri do pet autobusa članova stranke iz Like, doći na ranije zatraženi sastanak s stranačkim čelnicima su Središnjicu HDZ-a. Pojasnio je kako su prije pet dana zatražili da ih u Središnjici HDZ-a primi ili predsjednik Andrej Plenković, politički tajnik Lovro Kuščević ili glavni tajnik Gordan Jandroković. »Dolazimo na sastanak u Središnjicu HDZ-a da nam se objasne neke stvari. Nije nikakva pobuna«, kazao je Milinović. (H)





– Ma sve je jasno. Radošević i povjerenik za ličko-senjski HDZ Darko Nekić shvatili su da će Kolić u nedjelju pobijediti Radoševića i da će dobiti više od 70 posto glasova. Sve su pokušali da bi minirali njegovu kampanju, a kada su vidjeli da u tome nisu uspjeli i da će on sigurno pobijediti, pribjegli su otkazivanju izbora. To su napravili već drugi put ove godine – moglo se čuti iz stožera Milana Kolića. Naime, povjerenstvo HDZ-a za Gospić pod vodstvom Ivice Radoševića na svojoj je sjednici održanoj u ponedjeljak uvečer donijelo odluku o odgađanju izbora u HDZ-u Grada Gospića, formalno zbog toga jer nije održana izborna skupština u jednom od 11 temeljnih ogranaka u HDZ-u Grada Gospića pa stoga taj ogranak nije uspio izabrati svoje izaslanike za izbornu skupštinu Gradske organizacije.


– Namjerno su onemogućili izbore u tom temeljnom ogranku kako bi spriječili sigurnu Kolićevu pobjedu. Ali nije jasno zašto su otkazali izbore za predsjednika gradske organizacije kojeg biraju izaslanici već se bira po modelu jedan član, jedan glas. Zašto su otkazali i izbore za predsjednike i potpredsjednike temeljnih ogranaka i za potpredsjednike stranke koje također ne biraju izaslanici već svi članovi. Sada čekaju da vide kakvi su izgledi njihovog kandidata Marijana Kustića da 9. rujna pobijedi Milinovića u utrci za šefa ličko-senjskog HDZ-a. Ako ocijene da Kustić nema šanse, a nema, odgodit će i te izbore – kažu u Kolićevom stožeru.


Iz središnjice pak poručuju da im nije jasno, ako Milinović sigurno pobjeđuje na izborima za šefa ličko-senjskog HDZ-a, kao što to tvrde njegovi podržavatelji, zbog čega se uopće organizira skup. Dodaju da im se obraćaju brojni članovi ličko-senjskog HDZ-a i žale se na Milinovićevo ponašanje, odnosno da im on navodno prijeti kako bi ih natjerao da ga podrže u unutarstranačkim izborima.


– Hoće li možda u tim autobusima biti onih deset tisuća HDZ-ovaca s kojima se prijetio da će se s njima bos popeti na Velebit kako bi prosvjedovali jer njegov čovjek nije postao ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera. Uostalom, ne bi bio nikakav problem ni pronaći ljude nezadovoljne njegovom vladavinom u Lici za 20 autobusa koji bi došli pred njegov ured ličkog župana – poručili su iz središnjice HDZ-a.


Opširnije u tiskanom izdanju