Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
21. studenoga 2019.
Sukob biskupije i gradonačelnice

BISKUP KOŠIĆ PROZIVA IKIĆ - BANIČEK Ne dozvoljava nam postavljanje spomenika Stepincu

BISKUP KOŠIĆ PROZIVA IKIĆ - BANIČEK Ne dozvoljava nam postavljanje spomenika Stepincu
BISKUP KOŠIĆ PROZIVA IKIĆ - BANIČEK Ne dozvoljava nam postavljanje spomenika Stepincu
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2017. u 19:30 2017-12-07T19:30:23+01:00

Ovaj prijedlog gđa Ikić-Baniček je decidirano odbacila ustvrdivši kako tu nema mjesta za spomenik našem blaženiku. Valja istaknuti i kako je u nekoliko svojih prijašnjih izjava rekla da su konzervatori protiv takvog rješenja, što također ne odgovara istini, tvrdi Biskupija

Sisačka biskupija priopćila je u četvrtak da nije istinita tvrdnja gradonačelnice Kristine Ikić-Baniček s posljednje sjednice Gradskog vijeća kako biskup Vlado Košić ne poštuje proceduru u inicijativi za postavljanje spomenika bl. Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića, nego da je na sastanku s biskupom ona decidirano odbacila tu inicijativu ocjenjujući kako tu nema mjesta za spomenik blaženiku«.

U priopćenju Ureda za odnose s javnošću Biskupijskog ordinarijata Sisačke biskupije navodi se kako je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izrekla neistinu kako Sisačka biskupija i biskup Vlado Košić ne žele poštovati proceduru u inicijativi za postavljanje spomenika. Na sastanku s gradonačelnicom 31. listopada, kako se navodi u priopćenju, biskup Košić tražio je odobrenje Grada Siska kao vlasnika parcele da se na dijelu trga ispred Velikog kaptola postavi spomenik.

»Tek uz odobrenje vlasnika parcele moglo se krenuti u proceduru koju spominje gradonačelnica. Kako je tada i istaknuto, Sisačka biskupija u cijelosti bi preuzela troškove spomenute procedure i uređenja. Ovaj prijedlog gđa Ikić-Baniček je decidirano odbacila ustvrdivši kako tu nema mjesta za spomenik našem blaženiku. Valja istaknuti i kako je u nekoliko svojih prijašnjih izjava rekla da su konzervatori protiv takvog rješenja, što također ne odgovara istini, tvrdi Biskupija.

U susretima predstavnika Biskupije i glavnih konzervatora Ministarstva kulture nije bilo nikakvog protivljenja s njihove strane da se spomenik postavi na toj lokaciji, uz ispunjenje konzervatorskih uvjeta, stoji među ostalim u priopćenju biskupijskog Ureda za odnose s javnošću.

Na sjednici Gradskog vijeća u petak, 1. prosinca gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček (SDP) rekla je odgovarajući na pitanje vijećnice Vesne Štengl (HDZ) kako procedura koja predviđa osnutak radnog povjerenstva, raspisivanje javnog natječaja i izradu projekta jednako vrijedi za sve. Ocijenila je kako je za spomenik prikladnije mjesto u prigradskome naselju Budaševu, ispred crkve koja nosi ime Alojzija Stepinca.

Kao primjer je spomenula i inicijativu podizanja spomenika policajcima poginulima u Domovinskom ratu te proceduru koja je tim povodom pokrenuta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.