Odmor na snijegu

BIJELI “EGZODUS” Hrvati pokupovali gotovo sve skijaške aranžmane, najviše vole Austriju i Italiju

Biljana Savić

I kada se nađe neka last minute ponuda, ona bude prodana u desetak minuta. Za tjedne boravke Hrvati preferiraju Austriju i Italiju, Francuska im je treća opcija. Sloveniju biraju za kraće aranžmane



Ovoga je tjedna za mnoge Hrvate počela sezona skijanja. Skijaški aranžmani su gotovo rasprodani, a hrvatski građani preferiraju skijališta u Austriji i Italiji, dok im je Francuska treća opcija. Barem je takvo stanje u agenciji Atlas.


– Tu govorimo o tjednim aranžmanima, dok Sloveniju biraju za kraće boravke, kaže nam Nikolina Frklić iz Atlasa i naglašava da su već svi aranžmani rasprodani.


– Skijanje nikako nije sport za elitu, a to se, nažalost, kod neskijaša često tako percipira. Neki, pa i mnogi skijanje vole više od ljetovanja i još tijekom ljeta bukiraju aranžmane, u first minute ponudama kada je sve bilo jeftinije 20, čak i 30 posto, tako da je sada gotovo nemoguće uletjeti u last minute kombinaciju, kaže Frklić i naglašava da je raspon cijena šarolik i uglavnom na prošlogodišnjoj razini.


Snijega ima




– Smještaj se može naći za tisuću kuna po osobi, hotelski smještaj za četiri do sedam tisuća kuna po osobi, pa čak i za 10 tisuća, ovisno o destinaciji, terminu i smještajnom objektu, kaže Frklić i ocjenjuje da je potražnja po sadašnjim pokazateljima 10 posto veća nego 2017. godine. Sva su skijališta popunjena i svugdje ima snijega, a najbolje se, kao i prethodnih godina, prodaju tjedni aranžmani, kaže Nikolina Frklić, naglašavajući da najviše njihovih klijenata traži hotele. Ponuda je toliko šarolika da se cijene hotela penju i do 10 tisuća kuna, dok je privatni smještaj i trostruko jeftiniji od hotela, ali se za hranu onda moraju pobrinuti sami, kaže Frklić, no još nema zbirnih podataka o tome koliko će Hrvata ove godine na skijališta, ali sudeći prema najavama agencija, bit će ih više nego prošle godine.


Kako nam kažu u Atlasu, domaći klijenti vole biti smješteni u neposrednoj blizini skijališta, preferiraju hotele, a ako je više obitelji zajedno, vole biti što bliže smješteni. Najviše se traži usluga polupansiona, u apartmanima bez prehrane.


– Generalno možemo zaključiti kako hrvatski skijaši imaju slične navike kao i svi ljubitelji zimskog odmora u planinama. Obožavaju klupske zabave organizirane za domaće goste, ski učitelji nerijetko i puštaju glazbu, stvara se odlična atmosfera i do tada potpuni stranci postaju bliski prijatelji, kaže Frklić i naglašava da ove sezone prate rast potražnje od 10 posto te da se svake godine jave neki novi zaljubljenici u ovaj bijeli sport.


– Riječ je o first minute produktu pa se dio aranžmana bukira već ljeti, last minute ponuda nema puno, no generalno ponuda se za siječanj još uvijek nađe. Zanimljivo je da kad pustimo poneku last minute ponudu, ista bude prodana u roku desetak minuta. Skijališta su generalno dobro popunjena, vremenske prilike su odlične i pred nama su tjedni odlične zabave na snijegu. Inače, sezona traje do proljeća, pa još ima dovoljno vremena za one koji na skijanje ne kreću sada. Ove sezone prekinuli smo trend pozicioniranja Francuske kao niskobudžetne skijaške destinacije za hrvatske skijaše te smo ponudili ono najbolje od ove vrhunske skijaške i gastro destinacije, što je tržište već prepoznalo. Izdvajamo Megeve – jedna od ikona svjetskih skijališta i spada u prestižnu grupu skijališta »best of the Alps«. Utemeljila ga je poznata obitelji Rothschild prije jednog stoljeća kao francuski odgovor na St. Moritz. Od samog početka slovi kao sinonim za najbolje od svega. Za razliku od većine poznatih francuskih skijališta, Megeve nije izgrađen od nule u poslijeratnom razdoblju, već je izgrađen na izvornom naselju koje datira iz 13. stoljeća, a sa svojim kamenim ulicama mami u restorane i butike elegantnog ambijenta. Meka je kako za skijaše tako i za za ljubitelje hrane koji rado posjećuju restorane s 1 do 3 Michelin zvjezdice, poručuju iz Atlasa.



U Kompasu često imaju upite za smještaj nekoliko obitelji koji žele više apartmana u jednoj kući radi druženja. Gosti bolje kupovne moći većinom biraju renomirana, prestižna skijališta, kao što su švicarski St. Moritz ili talijanska Selva Gardena. Na spomenutim destinacijama odsjeda se u hotelima s četiri i pet zvjezdica. Jedan dio gostiju odlučuje se na skijaške destinacije, ali bira isključivo wellness hotele, jer žele nešto drugačiji tip odmora, žele klasično zimovanje, odmor na ski destinaciji.



Cijena i blizina


U agenciji Kompas kažu nam da su im najtraženiji termin skijanja od 6. do 13. siječnja, odnosno u tjednu školskih praznika.


– Blizina ski odredišta i cijena za većinu je hrvatskih skijaša najvažniji faktor u odluci gdje otići na skijanje. Hrvati tradicionalno najviše skijaju u Austriji, Italiji i Sloveniji, a jedan manji postotak bira luskuznije destinacije u Švicarskoj. Kronplatz u Italiji Hrvatima je, primjerice, već tradicionalno najomiljenije skijalište. Od austrijskih skijališta, najtraženije destinacije su Sillian, Matrei, Nassfeld, Katschberg i Saalbach-Hinterglemm. U Sloveniji najpopularniji su Kranjska Gora i Rogla zbog blizine te konkurentne cijene. Kompasove ski destinacije su talijanski Passo Tonale te austrijski Sillian i Matrei gdje naši putnici mogu, osim smještaja uplatiti ski karte te ski školu za djecu i odrasle, za početnike i skijaše te dječji vrtić na snijegu, kaže nam Emina Marušić iz Kompasa i naglašava da jedan dio putnika standardno preferira vlastiti prijevoz te odsjedanje u apartmanu, s vlastitom prehranom, a drugi smještaj u hotelima s 3 ili 4 zvjezdice. U Kompasu kažu da cijena prosječnog aranžmana za četveročlanu obitelj u terminu školskih praznika iznosi oko 10.000 kuna s uključenom ski-kartom, za smještaj u apartmanu s 4 zvjezdice, u blizini ski staze. U slučaju onih koji se odluče za hotel s četiri zvjezdice, cijena je od 3.000 do 5. 000 kuna po osobi.


– Naravno, može se proći i jeftinije ako se skijaši odluče na neko manje poznato skijalište i povoljniji smještaj niže kategorije.


Ove godine Kompas bilježi 20 posto više skijaša nego prošle godine, a aranžmani se uglavnom plaćaju kreditnim karticama na 6 rata. Također primjećujemo da stranke sve više kupuju i plaćaju ski karte prilikom rezervacije smještaja, prvenstveno upravo radi plaćanja kreditnim karticama na rate što na destinaciji nije moguće. Imamo različite zahtjeve od strane skijaša, nekima je prioritet niska cijena, nekima udaljenost od Hrvatske, nekima što manja udaljenost od ski staze tako da ne koriste ski bus, nekima što veći broj ski staza, neki žele isključivo smještaj u hotelu na bazi pansiona kako bi se što više odmorili, nekima je važno je li destinacija dovoljno šminkerska … uglavnom, svatko ima svoj razlog odlaska na skijanje, a naši stručni prodajni agenti su tu kako bi pomogli svakome u pažljivom odabiru destinacije i učinili tih 7 dana nezaboravnim, kaže nam Emina Marušić.