Kadrovska obnova sporim koracima

BESPUĆA BIROKRACIJE Zdravstvo vapi za kadrovima, a 400 mladih liječnika čeka na burzi rada

Ljerka Bratonja Martinović

Zdravstvo vapi za liječnicima, no u nas sve to nekako ide polako / Snimio Sergej DRECHSLER

Zdravstvo vapi za liječnicima, no u nas sve to nekako ide polako / Snimio Sergej DRECHSLER

Čekamo rezultate natječaja HZZO-a koji je završio prije gotovo mjesec dana, upozorava jedan od diplomiranih liječnika. Iz HZZO-a kažu da će njih 400 riješiti u ponedjeljak



ZAGREB  Dok nam zaposleni u zdravstvu lipsaju pod teretom posla i sustav vapi za liječnicima, više od 400 mladih liječnika čeka na burzi rada rezultate natječaja koji je završio 31. kolovoza, žale se diplomirani liječnici koji čekaju na mentorski rad ili specijalizacije. Nakon što je u Hrvatskoj ukinut pripravnički staž, to su opcije u kojima liječnik s diplomom može početi raditi u nekoj od zdravstvenih ustanova u zemlji.


– Našem su zdravstvenom sustavu prijeko potrebni liječnici i svježa radna snaga, no zdravstveni sustav je odlučio ostati skrštenih ruku. Nas više od 400 nedavno diplomiranih liječnika u niskome startu čekamo rezultate natječaja HZZO-a koji je završio prije gotovo mjesec dana, 31. kolovoza. Na upite poslane nadležnim ljudima u HZZO-u uglavnom se ne odgovara, a i kad dobijemo odgovor na to kada se možemo nadati rezultatima, i što je još važnije početku rada, stalno odgađaju datum.



– Nevjerojatno je da i jedan liječnik u Hrvatskoj čeka staž. Svakog završenog liječnika trebamo odmah uključiti u sustav, jer svaki dan čekanja doma doprinosi njegovom mogućem odlasku iz Hrvatske – komentar je Krešimira Luetića, predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) na aktualnu situaciju s diplomiranim liječnicima. Prijedlog je HLK bio da natječaj bude kontinuiran, a ne periodični. – U Švedskoj već kao apsolvent ulazite u sustav, nema praznog hoda – poručuje Luetić.





Želje i nade


Najprije je to trebalo biti sredinom rujna, sada je to krajem rujna, a kako stvari stoje novi datum će vjerojatno biti odgođen i na mjesec listopad, sve zato jer nadležna institucija nije u stanju organizirati sjednicu Upravnog vijeća. Za to vrijeme svi mi, nas više od 400 liječnika, čeka na burzi, jer se gotovo nitko od nas ne usudi prijaviti na samostalan rad bez ijednog dana prakse, a isto tako nas ni bolnice ne mogu zaposliti premda bi htjele, jer je za potrebe bolnica raspisano 450 mjesta! – stoji u pismu diplomiranog doktora A. B. upućenom medijima.Iz HZZO-a na ove kritike odgovaraju da će sjednica Upravnog vijeća, koju mladi doktori željno iščekuju, biti održana u ponedjeljak, 30. rujna, a na dnevnom redu nalaze se i financiranje rada uz nadzor mentora i pripravnički staž za one koji su upisali medicinu prije 2013. godine. Tako bi se ovaj problem trebao riješiti za kratko vrijeme, no mlade liječnike ipak ljuti odugovlačenje administracije.

– Ogorčeni smo ravnodušnošću nadležnih institucija, pogotovo zato što nam je ministar Kujundžić obećao da se s novim pravilnikom možemo zaposliti istoga dana kada diplomiramo. Nas muči to što HZZO očito nema namjeru skoro objaviti makar privremene rezultate natječaja za rad pod nadzorom, tzv. sekundarijata, a gdje su onda još i žalbeni rokovi i stvarni početak našega rada? Ne trebamo ni spominjati da smo do daljnjega i dalje na financijskom teretu roditelja, unatoč činjenici da smo sada gotovi ljudi koji žele skrbiti sami o sebi, piše A.B. koji smatra apsurdnim da za rezultate natječaja treba skoro više od mjesec dana u sustavu koji vapi za infuzijom mlade radne snage.


Gdje je problem?


O ovim optužbama ravnatelj HZZO-a, Lucian Vukelić kaže da ne vidi veliki problem.


– Ne vidim u čemu je problem. Prije se na staž čekalo po godinu dana, a sad ne mogu dočekati od jedne do druge sjednice Upravnog vijeća. Doktori danas idu raditi čim završe fakultet, ali ne mogu očekivati da će se Upravno vijeće sastajati čim netko diplomira, kaže Vukelić te zaključuje kako se radi o »širenju bespotrebne panike«. U ponedjeljak će svoju šansu za početak rada u struci dobiti oko 400 liječnika, potvrđuje ravnatelj HZZO-a, a oni koji nisu ušli u ovaj krug, čekat će drugo Upravno vijeće. Ono se, u prosjeku, sastaje jednom mjesečno.


Problema, navodi Vukelić, ima i sa željama mladih liječnika u kojoj bi bolnici htjeli raditi.


– Moramo voditi računa o potrebama pojedinih bolnica, o broju liječnika koje trebaju. Ako se za KB Dubrava prijavi 57 liječnika, jasno je da svi neće dobiti tu svoje radno mjesto. Tada moramo primijeniti kriterije odabira, na primjer kakve je ocjene liječnik imao tijekom studija, kad je diplomirao i slično, ilustrira Vukelić.