Reakcija iz SDP-a

BERNARDIĆ PROZVAO PREMIJERA Uputio mu dva važna pitanja i optužio ga da – laže

P. N.

Svima je u Hrvatskoj jasno da HDZ jednako Agrokor. No za za građane je bitno da se utvrdi prava istina o Agrokoru, a ne Plenkovićeva istina ili HDZ-ova istina. Povjerenstvo mora utvrditi mnoge druge stvari



Šef SDP-a Davor Bernardić danas je rekao da nema razloga da Povjerenstvo za Agrokor ne počne s radom.


– Jedino što HDZ sada može je opstruirati rad Povjerenstva. To pokušavaju već proteklih dana. Svima je u Hrvatskoj jasno da HDZ jednako Agrokor. No za za građane je bitno da se utvrdi prava istina o Agrokoru, a ne Plenkovićeva istina ili HDZ-ova istina. Povjerenstvo mora utvrditi mnoge druge stvari – od uloge regulatora, do toga tko je pisao lex Agrokor ili kako je odobren kredit HBOR-a. Da bi ugasili Povjerenstvo oni moraju poslati prijedlog u proceduru i glasati o tome. U suprotno mogu ga opstruirati nedolaskom na sjednice. Oni to ne žele otpočetka, trebala su nam tri mjeseca da uopće prestanu muljati i petljati s lažima. Mora se vidjeti tko je sve pomagao u slučaju Agrokor i tko je sudjelovao u rastu tog giganta koje je počelo u vrijeme prvih HDZ-ovih vlada, sve do posljednjih događanja, izjavio je danas Bernardić, koji očekuje da se uhićenja neće zadržati samo na članovima uprave, već će se proširiti i na “institucije i političare koji su pomogli Todoriću oko Agrokorovog balona koji je preplavio Hrvatsku”.


Očekuje, dodao je, ekspresnu istragu i sudski proces, a najgore bi bilo da se odigra još jedna trakavica bez ikakvog rezultata, “u kojoj će odgovorni završiti bez ikakve osude ili s guljenjem krumpira”. 




– DORH odradi posao, a pravosuđe ne reagira. Ako se to opet dogodi, hrvatski građani će zauvijek izgubiti povjerenje u hrvatske institucije, dodao je i poslao .


Tvrdi da u svemu postoji jasan apsurd – Plenkovićeva Vlada je dala Todoriću šest mjeseci da pripremi obranu.


– Moje je pitanje je li se Vlada u međuvremenu pokušala nagoditi s Todorićem i je li bilo u međuvremenu, od stupnja na snagu lex Agrokora, bilo sastanka s Todorićem? To mora odgovoriti Plenković, a dosad nije odgovorio na nijedno pitanje, samo je produbio sumnje u situaciju. Nije odgovorio ni na pitanje tko je lagao – Ramljak ili Marić. Nije odgovorio tko je pisao lex Agrokor i preuzeo za njega odgovornost. I nije odgovorio na pitanje kako je moguće da predsjednik Vlade jedne zemlje može diktirati ritam uhićenja. Ako usporedimo izjave koje je dao Vlaho Orepić, da mu je Plenković rekao da treba čekati s uhićenjima iza lokalnih izbora, postavlja se pitanje je li se netko od Plenkovićevih ministara u međuvremenu pokušao nagoditi s Todorićem, upitao je Bernardić. 


– Zar vam nakon izjave Vlahe Orepića nije sumnjivo da Todorić tek nakon pet mjeseci iznosi prve optužbe? Zar vam nije sumnjivo da mu se dalo šest mjeseici da pripremi svoju obranu? Zar vam nije sumnjivo da ga u ovom danas procesu uhićenja nema?, dodao je Bernardić, koji je rekao da se Plenković u svojim današnjim izjavama “opet zapetljao u lažima”.