Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Građani ogorčeni

Apsurdima nema kraja: Ako se polaganje vozačkog otegne na liječnički morate - dvaput

Brojni se kandidati za vozača suočavaju s plaćanjem dvostrukog liječničkog pregleda / Arhiva NL
Brojni se kandidati za vozača suočavaju s plaćanjem dvostrukog liječničkog pregleda / Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2017. u 14:19 2017-02-09T14:19:00+01:00

Kako je moguće da ja, sa 40 godina, imam vozačku koja vrijedi do 65. godine i ne trebam nikakav pregled, a zdravu djecu tjeraju na novi pregled koji se ponovo plaća 450 kuna? – pita se ogorčena majka

Svaki deseti polaznik autoškole u prosjeku produlji polaganje vozačkog ispita na više od šest mjeseci, a zbog toga mora ponoviti, i još jednom platiti, liječnički pregled »težak« 450 kuna. Nema dvojbe da svatko nastoji doći do vozačke dozvole što brže i uz što manji trošak, ali nekad se dogodi da stvari ne idu glatko, a polaganje ispita otegne se i više od pola godine.

Takvi su propisi

Plaćanje dodatnih sati vožnje, novog izlaska na ispit i ostalog što uz to ide ima svoje opravdanje, ali to nije slučaj i s liječničkim pregledom čije se ponavljanje, slažu se i liječnici, od mladih vozača traži posve nepotrebno.

Na takav se apsurdni namet požalila jedna naša čitateljica, čija se kći, što zbog fakultetskih obveza, što zbog vlastitih pogrešaka, ali i dugotrajne procedure, suočila s plaćanjem dvostrukog liječničkog pregleda. Zbog jednog pada na testu iz prometnih propisa i jednog pada na ispitu vožnje, ali i čekanja na ispitni rok od čak četiri tjedna, djevojka je prekoračila zacrtani rok od šest mjeseci za valjanost liječničkog pregleda pa je, uz ostale troškove, morala još jednom platiti i spomenutih 450 kuna.

– Kako je moguće da ja, sa 40 godina, imam vozačku koja vrijedi do 65. godine i ne trebam nikakav pregled, a zdravu djecu tjeraju na novi pregled koji se ponovo plaća 450 kuna? – pita se ogorčena majka. Pita se i otkud pravo MUP-u da, ako je doktor medicine na temelju liječničkog pregleda izdao liječničko uvjerenje bez ograničenja, tu stavlja dodatno ograničenje i time pravi razliku između mladih i starih vozača.

Da je odredba Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača potpuno stručno neutemeljena, slažu se i liječnici i predstavnici autoškola. Međutim, propisa se, napominju, moraju držati.

– Radi se o hiru političkih struktura bez pravog opravdanja. Ljudima se nepotrebno ulazi u džep, i sama cijena pregleda je previsoka, a kad smo tražili da se prilikom pregleda barem utvrdi krvna grupa, što može pomoći u spašavanju života ako dođe do nesreće, odgovorili su da je to nepotrebno – upozorava Nikola Vidaković, predsjednik Udruge Hrvatske autoškole.

Narazumljiva logika

Liječnički pregled za vozačku dozvolu obavlja se kod specijalista medicine rada, a osim osnovnog pregleda, uključuje pregled vida i psihotest, na temelju čega se izdaje uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom. Laboratorijske pretrage, spirometriju, pregled sluha i EKG prolaze samo kandidati za profesionalne vozače. Da bi se pristupilo pregledu, treba od svog liječnika donijeti uvjerenje, ne starije od tri mjeseca, o eventualnim kroničnim i psihičkim bolestima. Liječnici tvrde da je mogućnost da se u pola godine zdravstveno stanje mladih osoba toliko promijeni da bi ugrozilo vozačku sposobnost gotovo nikakva, pa MUP-ovu logiku uopće ne razumiju.

Tomislav Furlan, dopredsjednik Hrvatskog društva medicine rada, slaže se da se radi o apsurdnom propisu kojim se mlade ljude bezrazložno tjera na ponovni pregled. »To nije drugo do čista birokratska odluka koja s medicinske strane nema temelja«, kaže Furlan.

Iz MUP-a poručuju da je rok od šest mjeseci određen sukladno smjernicama Europske komisije.

– Prilikom donošenja Pravilnika o vozačkim dozvolama, koji se usklađivao s EU-ovim Direktivama o vozačkim dozvolama, jedna od primjedbi EK odnosila se na rok važenja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti i morali smo propisati taj rok – poručuju iz MUP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.