Akcija Laburista - Potpisi za ostavku Vlade

Ankica Lepej: Strah me nasilja, građanstvo ključa

Zlatko Crnčec

Većina nije propustila primjetiti da Vlada ima i više od sedam smrtnih grijeha koliko su ih nabrojali laburisti, a neke je cijela stvar toliko ponijela da su čak ponudili i svoje volonterske usluge



ZAGREB  U samo pola sata više od 500 ljudi potpisalo je na štandu Hrvatskih laburista – stranke rada na središnjem zagrebačkom trgu pismo kojim se traži ostavka Vlade.


Točno u podne, s pucnjem iz gričkog topa, započela je akcija te stranke koja će potrajati dva tjedna i tijekom koje će se u 47 gradova u cijeloj Hrvatskoj skupljati potpisi na pisma koja će potom 18. veljače biti poslana na adresu Vlade.  


– Mi smo sve razloge za ostavku Vlade sveli na četiri osnovne poruke. Ova je vlast radnike pretvorila u robove, umirovljenike u sirotinju, nezaposlene je učinila očajnima, a sve nas odvela u dužničko ropstvo. Oni su na vlast došli i na njoj se drže nepoštenjem, neistinom i korupcijom – domaćom, uvoznom i političkom. Hrvatska više nema vremena čekati. Želimo im staviti jasno do znanja da je vrijeme da odu, i to odmah, rekao je Dragutin Lesar.




Dodao je da vjeruje da »ova akcija može biti korisna da se spriječi rasprodaja voda, šuma, autocesta i komunalne infrastrukture čiju su privatizaciju najavili«.


– To moramo spriječiti prije izbora jer će nakon izbora biti prekasno. Ova akcija nema formalno pravni učinak, ona je političko građanska. Referendum su zabranili i tako uništili neposrednu demokraciju. Mi smo obećali građanima da ćemo im omogućiti da pošalju političku poruku. Razloge za pokretanje akcije vidimo u 320 tisuća nezaposlenih, 90 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću, 75 tisuća onih za koje se ne plaćaju doprinosi, te 100 tisuća poduzetnika kojima su blokirani računi jer potražuju 35 milijardi kuna neplaćenih računa. Očekujemo da pismo potpišu svi nezadovoljni građani, rekao je Lesar.


Predsjednik zagrebačkog ogranka HL-a Zvonimir Međeral rekao je da je ova akcija pokrenuta jer »nema ni jedne druge političke opcije koja bi Vladi pokazala da radi neispravno«.


– Očekivali smo da će oporba biti daleko konkretnija, ali oni nemaju vremena za građane. Oni se bave sami sobom, rekao je Međeral.


Među onima koju su potpisali pismo Hrvatskih laburista bila je i Ankica Lepej koja je svojevremeno dobila otkaz u Zagrebačkoj banci jer je odala bankarsku tajnu, odnosno stanje računa Franje Tuđmana.


Ona kaže da ju je na podršku HL-u navelo teška gospodarska situacija u Hrvatskoj, te da je bolje nezadovoljstvo iskazati potpisivanjem pisma nego nasiljem na ulicama.


– Bojim se nasilja. Nezadovoljstvo je veliko, građanstvo ključa, rekla je Lepej. Među onima koju su pohrlili potpisati pismo Hrvatskih laburista bilo je daleko najviše ljutih umirovljenika koji su srdačno pozdravljali Lesara proglašavajući ga najboljim saborskim zastupnikom, te kritizirali Vladu jer je zamrznula mirovine.   


– Kaj se tu događa?, upitala je jedna postarija gospođa. Nakon što su joj objasnili da se prikupljaju potpisi za ostavku Vlade  samo je kratko rekla – Daj!, i potpisala. Većina nije propustila primjetiti da Vlada ima i više od sedam smrtnih grijeha koliko su ih nabrojali laburisti, a neke je cijela stvar toliko ponijela da su čak ponudili i svoje volonterske usluge.


– Čujte, ja bi mogla ono dva, tri sata, ak’ imate štand negdje blizu Španskog, iskazala je svoju volju za pomoć jedna umirovljenica. Druga je uzela više primjeraka pisama za supruga i prijateljicu. Treba reći da je Laburiste donekle omelo i izuzetno hladno vrijeme koje je jučer okovalo središnji zagrebački trg.