Sukob u HDZ-u zbog smrti Đure Brodarca nije zaboravljen

Andrija Hebrang: Neka Šeks realizira svoju prijetnju upućenu meni ili neka javno kaže da se povlači

Dražen Ciglenečki

Hebrang je očito vrlo ozbiljno shvatio Šeksove riječi da će stranačka tijela raspravljati o implikacijama njegove tvrdnje kako Brodarčeva smrt pokazuje da Hrvatska ide u krivom smjeru



ZAGREB Činilo se da će se sukob između dva HDZ-ova potpredsjednika, Vladimira Šeksa i Andrije Hebranga, koji je izbio uoči ljetne saborske stanke, a povod mu je bila smrt Đure Brodarca, splasnuti sam od sebe tijekom sezone godišnjih odmora.


Međutim, Hebrang je očito vrlo ozbiljno shvatio Šeksove riječi da će stranačka tijela raspravljati o implikacijama Hebrangove tvrdnje kako Brodarčeva smrt pokazuje da Hrvatska ide u krivom smjeru.


Prošlo je nešto manje od mjesec dana od te Šeksove najave, ništa se u vezi s tim nije dogodilo, ali sada Hebrang odlučno traži da se razriješi ta situacija.   – Nitko iz stranke, niti predsjednica Jadranka Kosor niti glavni tajnik Branko Bačić, nisu mi još ništa rekli o tome što je Šeks sugerirao da će protiv mene biti pokrenut stegovni postupak. No, može se to samo tako ugasiti, ne može se jedan potpredsjednik javno obrecnuti na drugog potpredsjednika stranke, a da se onda prijeđe preko toga jer to je jako ozbiljna politička stvar za HDZ.

Šeks je sigurno temeljito razmislio prije nego što je to izrekao, on nije nikako nepromišljena osoba. Zato očekujem da se to raščisti do kraja. Ili neka Šeks realizira svoju prijetnju upućenu meni ili neka javno kaže da se povlači. Ništa ne smije ostati visjeti u zraku nedorečeno, stranka se jednostavno mora izjasniti. Naročito stoga jer je u jednim novinama netko iz vrha HDZ-a neslužbeno rekao da smo Sanadera zbog sličnih izjava izbacili iz stranke, kazao nam je Hebrang.




 Šef HDZ-ovog kluba zastupnika ističe kako očekuje da se na jesen, »odmah nakon što završe godišnji odmori«, što je smatra i Šeks najavio, formira stranačko povjerenstvo koje će se baviti ovim slučajem.


  – Spreman sam pred tim tijelom braniti svaku svoju riječ što sam je napisao ili izrekao povodom tragične smrti Đure Brodarca, zaključuje Hebrang koji niti na ljetovanju nije zaboravio unutarstranački incident koji je obilježio zadnji tjedan zasjedanja parlamenta prije dvomjesečne stanke.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 12. kolovoza 2011.