Stranački (ne)moral

Andrej Poropat podnio ostavku na sve funkcije u HNS-u: “Ovo je poruka središnjici”

Damir Cupać

I politički i svjetonazorski, ali najviše u odnosu na osnovni sustav ljudskih vrijednosti, više ne mogu pronaći niti jedan razlog da obnašam navedene funkcije, istaknuo je Poropat



RIJEKA – Predsjednik regionalnog saveza HNS-a za Istarsku te Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, član nacionalnog Predsjedništva, član Središnjeg odbora HNS-a i član Predsjedništva riječkoga HNS-a Andrej Poropat podnio je ostavku na sve funkcije u toj stranci zbog priloga koji je objavila Nova TV, a koji kompromitira narodnjake zbog očitog sukoba interesa u istarskoj podružnici.


Naime, objavljen je prilog koji se bavio direktorom istarske podružnice HEP-a Zvonkom Liovićem koji je prije dva dana reizabran za predsjednika istarskog HNS-a, koji je svoje zaposlenike poslao na seminar Čarobna 2020. gdje su učili zakonitosti novca te kako zavoljeti sebe, a usput su se i opuštali, meditirali. Voditeljica seminara Kristina Bulešić članica je HNS-a i izabrana je za dopredsjednicu istarskog HNS-a. Izvor Nove TV u prilogu je naglasio da to nije prvi put da direktor Liović isplaćuje novac svojoj kolegici iz stranke Kristini Bulešić.


Poruka središnjici


Očito je da je nemoral u vlastitoj stranci koja drži ljestve HDZ-u na državnoj razini dobro iznervirao Poropata kada je odlučio dati ostavku na sve funkcije.




– Uz veliko poštovanje prema većini stranačkih kolegica i kolega, a posebice mojoj ‘riječkoj ekipi’ na koju sam beskrajno ponosan, danas sam definitivno odlučio podnijeti ostavku na sve funkcije u HNS-u.


Naime, i politički i svjetonazorski, ali najviše u odnosu na osnovni sustav ljudskih vrijednosti, više ne mogu pronaći niti jedan razlog da obnašam navedene funkcije. Povod ovoj odluci kulminirao je nakon jučerašnjeg priloga u emisiji Nove tv »Provjereno«. Koristim svoje pravo na izbor da s akterima spomenute sinoćnje emisije od danas ne dijelim niti jednu političku funkciju – naveo je Poropat na društvenoj mreži.


Na pitanje je li ostao član HNS-a, Poropat je odgovorio da jest i da je njegov potez poruka središnjim tijelima stranke da nešto poduzmu, budući da slijede parlamentarni izbori, a sljedeće godine i lokalni izbori, a da je u kontekstu koji je prezentiran u prilogu nemoguće očekivati bilo kakav pozitivan rezultat.


– Konzultirao sam se s kolegama iz riječkoga HNS-a i mojim kolegama vijećnicima u Gradskom vijeću i oni su podržali moju odluku davanja ostavke na sve funkcije. Što se tiče mjesta predsjednika Gradskoga vijeća, nema nikakvog razloga za bilo kakve promjene jer imamo kvalitetnu suradnju s kolegama iz drugih političkih stranaka – pojasnio je Poropat.


Stabilno u Rijeci


Budući da on nije samo čimbenik u riječkom i HNS-u uopće, već i predsjednik riječkoga Gradskog vijeća, pitali smo predsjednika riječkoga SDP-a Marka Filipovića hoće li ovaj potez ugroziti stabilnu većinu u gradskom parlamentu, a koja je formirana na jedvite jade nakon političkog nadmudrivanja koje je krenulo nakon zadnjih lokalnih izbora na kojima je prvi put SDP izgubio većinu. Filipović, koji je i riječki dogradonačelnik, pojasnio je da je i njega iznenadio potez Andreja Poropata, te je odmah dodao da se to ne bi trebalo odraziti na političku konstelaciju u gradskom parlamentu.


– Ne bi se trebalo dogoditi ništa dramatično. Do novih izbora imamo nešto više od godinu dana, riječki HNS je naš partner, a kolega Poropat je predsjednik Gradskoga vijeća koji kvalitetno obavlja svoj posao. Nisam s njim još razgovarao, ali procjenjujem da će naša riječka politička situacija ostati stabilna, kao što je i do sada bila. No, obavit ćemo razgovore i s Poropatom i s HNS-om i sa svim koalicijskim partnerima kako bi vidjeli što ćemo i kako dalje, pojasnio je Filipović.