O epidemiji i drugim aktualnostima

Andrej Plenković: Isplata mirovina i plaća nije upitna, a Milanović je nepotrebno maknuo biste s Pantovčaka

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Na pitanje je li pogriješio s listama za europske izbore jer nije stavio Davora Ivu Stiera i Miru Kovača odgovorio je kako "oni koji se nedovoljno angažiraju ne mogu docirati i prozivati radi izbornog rezultata".



ZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako zbog koronavirusa isplata mirovina i plaća nije upitna te da je zahvaljujući ostvarivanju gospodarskog rasta na zdravim temeljima i racionalnom vođenju javnih financija hrvatsko gospodarstvo otpornije na krize i izazove.


“Teško je predvidjeti sve gospodarske i financijske učinke pandemije, ali sam uvjeren da smo zajedno s aktivnostima hrvatskih gospodarstvenika spremni i iz ove situacije izići stabilni”, rekao je predsjednik Vlade u razgovoru za Jutarnji list.


Plenković se osvrnuo i na uklanjanje bista s Pantovčaka rekavši kako je to pogrešan i nepotreban potez.




“Mislim da je to pogrešan i nepotreban potez jer institucija predsjednika nadilazi osobe koje trenutačno obnašaju tu dužnost i nije dobro ako se sve mijenja svakih pet godina. Biste hrvatskih velikana tamo su dugi niz godina i imaju svoj smisao”, prokomentirao je Plenković potez aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića.


Na pitanje je li pogriješio s listama za europske izbore jer nije stavio Davora Ivu Stiera i Miru Kovača odgovorio je kako “oni koji se nedovoljno angažiraju ne mogu docirati i prozivati radi izbornog rezultata”.


“Obojica su htjeli biti isključivo prvi na listi”, ustvrdio je Plenković pojašnjavajući kako su kroz listu za europske izbore išli graditi nove generacije političara za treće desetljeće.


Premijer se osvrnuo i na inicijativu Triju mora te inicijativu Alpe-Adria za koju se zalaže predsjednik Republike.


“Tri mora bitno je širi koncept koji uključuje mnogo više država i mnogo kompleksnije projekte, sadržajno i financijski”, ustvrdio je dodavši međutim kako to nipošto ne znači da se Tri mora i Alpe-Adria međusobno isključuju ili su si međusobno konkurencija.


“Mislim da Hrvatska treba biti aktivna u obje inicijative”, rekao je Plenković ocijenivši kako bi se bilo neodgovorno povući iz Tri mora bez valjanog razloga.