Naručio Panenić

Analiza sustava grijanja: Razdjelnici uštedjeli 30 posto topline, ali opskrbu treba kontrolirati država

Bojana Mrvoš Pavić

»Požar« preporučuje i da se razmotre visine kazni kao i rokovi ugradnje / Snimio S. DRECHSLER

»Požar« preporučuje i da se razmotre visine kazni kao i rokovi ugradnje / Snimio S. DRECHSLER

Razdjelnici bi trebali ostati, ali opskrbu potrošača toplinskom energijom treba vratiti pod kontrolu države, jer su građani potpuno nezaštićeni, predlaže Energetski institut »Hrvoje Požar«. Nužni su korektivni faktori u formuli obračuna potrošnje, te veće subvencije građanima koji ugrađuju razdjelnik 



Razdjelnici topline bi trebali ostati u primjeni jer je dosad, zahvaljujući njima, ostvarena ušteda topline od gotovo 30 posto, no potrebne su velike promjene u sustavu grijanja, prije svega puno veća zaštita potrošača toplinske energije – pokazala je analiza Energetskog instituta Hrvoje Požar, jučer u Ministarstvu gospodarstva prezentirana radnoj skupini za razdjelnike. Nju je u veljači oformio ministar Tomislav Panenić kako bi analizirala postojeće stanje s ugradnjom razdjelnika i odlučila treba li što mijenjati. Naručena analiza »Požara« pokazuje da mijenjati treba štošta, prije svega zaštititi potrošače od neopravdano visokih računa za grijanje. »Požar« je analizu proveo u 56 zgrada s oko četiri tisuće stanova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru, Karlovcu, Samoboru, Velikoj Gorici i još nekim manjim gradovima u kojima postoji centralno grijanje iz toplana ili kotlovnica.


Sredstva iz EU fondova


Analiza »Hrvoja Požara« bit će podloga radnoj skupini da dalje odluči ostaju li razdjelnici ili ne, odnosno što sve treba promijeniti ako ostanu. Prvi čovjek Instituta Goran Granić jučer je naveo da bi opskrbljivači toplinom trebali uvesti dodatne »osigurače« kako građanima na naplatu ne bi dolazili astronomski računi, u praksi, kažu stručnjaci s »Požara«, nemogući. Također, kontrolni uvid u potrošnju impulsa trebali bi imati i opskrbljivači, a ne samo tvrtke koje ugrađuju odnosno očitavaju razdjelnike, dok bi, kazao je Granić, trebale biti povećane i subvencije za građane koji ugrađuju razdjelnike, ali i vraćen dio sredstava onima koji su razdjelnike već ugradili. Izvor za to bi mogla biti sredstva iz EU fondova odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je s 20 posto već financirao gradnju razdjelnika. Taj bi postotak trebao biti i veći, smatraju na »Požaru«, uz napomenu kako bi dio troška ugradnje trebao biti prebačen i na opskrbljivače toplinom.


Nadalje, u formulu za obračun potrošnje topline potrebno je, preporuka je Instituta, uvesti dodatne korektivne faktore tako da, što se ne grije veći broj (praznih) stanova, bude i veći obračun potrošnje po kvadraturi stanova, a ne po impulsima koje »odbroje« razdjelnici, tako da ne dolazi do situacija u kojima oni koji se griju plaćaju veći trošak zbog negrijanih stanova.




»Požar« predlaže i to da se obračun potrošnje prilagodi stanovima u zgradi koji imaju nepovoljniji položaj, odnosno da svaka zgrada izračuna svoj »faktor« fiksne potrošnje.


Kupci nezaštićeni


Možda najveća promjena koju »Požar« predlaže jest to da se opskrba krajnjih potrošača toplinskom energijom ponovno vrati pod kontrolu države odnosno Hrvatske enrgetske regulatorne agencije. To znači da bi opet postala javna regulirana usluga, kao što je do prije tri godine i bila. Zakonom o tržištu toplinske energije uvedeno je, naime, fiktivno, apsurdno »tržište« toplinskom energijom, makar tržište ne postoji budući da potrošače opskrbljuju monopolisti poput HEP-Toplinarstva, Energa i drugih. Njima je omogućeno tržišno formiranje cijena, a krajnji kupac ne može birati između više ospkrbljivača, jer ih nema.


Krajnji kupci su sad potpuno nezaštićeni, naglasio je Granić, pa »Požareva« analiza predlaže i to da se pojača i odgovornost opskrbljivača, odnosno ugrađivača razdjelnika prema kupcima, koji se sada nemaju kome požaliti u slučaju visokih računa i drugih problema. Na »tržištu« je situacija potpuno nekontrolirana, i dok krajnji potrošač ima obavezu o svom trošku ugraditi razdjelnike pod prijetnjiom kazne i do 50 tisuća kuna, ostali u sustavu nemaju nikakve odgovornosti prema tom kupcu. »Požar« preporučuje i da se razmotre visine kazni kao i rokovi ugradnje, koji po postojećim pravilima istječu zadnjeg dana ove godine. Opskrbljivači bi svakako trebali postati odgovorni za tehničku funkcionalnost sustava grijanja, i nipošto ne bi smjeli dati svoju suglasnost na ugradnju razdjelnika ako nisu ostvareni svi preduvjeti za to. Ugrađivači opreme imali bi pak odgovornost za ugradnju razdjelnika odnosno obavezu servisiranja i popravaka onoga što nisu dobro »u startu« napravili.


Politička odluka


Ministar Panenić na jučerašnjem je sastanku radne skupine kazao kako njegovo ministarstvo u trenutačnoj političkoj situaciji ne može puno mijenjati kad je sljedeća ogrjevna sezona u pitanju, ali bi radna skupina svakako trebala dati svoje sugestije na analizu »Hrvoja Požara«, nakon koje će biti odlučeno što dalje s razdjelnicima. Preporuka »Požara« je da ostanu u primjeni budući da su, kažu podaci, u Zagrebu kroz šest ogrjevnih sezona uštedjeli, primjerice, 30 posto topline, u Rijeci 28 posto, Osijeku oko 30 posto, a u prosjeku 27,7 posto u cijeloj Hrvatskoj. Dok ne bude finalnih odluka, najavio je Panenić, neće biti ni kažnjavanja građana koji razdjelnike ne ugrade. »Ako zaključimo da razdjenika ne treba biti, moramo to opravdati pred europskom direktivom o energetskoj učinkovitosti, politička odluka o ukidanju razdjelnika ne može biti donesena tek tako. Analiza je pokazala da nekakve uštede s razdjelnicima ima, i time se trebamo voditi«, zaključio je Panenić.