Govor mržnje širio se s društvenih mreža, ali i HDZ-ovog stožera

Analiza kampanje: Kandidati su bili korektni, novi mediji puni uvreda

Zdenko Duka

Kampanja nije bila fokusirana na ustavne ovlasti, već na kancelarske ovlasti šefa Vlade, ocjenjuje politolog Milardović

ZAGREB » Kakva je bila protekla predizborna kampanja? Je li se udaralo nisko ispod pojasa ili je ona ipak prošla u granicama normalne predizborne trke?   Sigurno je da nijedna kampanja dosad kod nas nije izazvala tako živ interes i navijanje na društvenim mrežama. I baš je na društvenim mrežama bilo vrijeđanja, omalovažavanje, iz izbornih stožera odaslanih spinova i laži ali i jasnoga govora mržnje koji je uglavnom pristizao od aktivista HDZ-a.

   Prizovimo na pamet samo poruke putem Facebooka da treba »srušiti crvenu televiziju da nikad više Srbi u mojoj Hrvatskoj ne harače po mojim svetinjama«, ili »gadljivo je gledati TV koju plaćamo a vode je Srbi«. Ili kad Igor Borovec, šef varaždinske mladeži HDZ-a, piše da se »doteplo u 45 godina Jugoslavije u naš čisti Varaždin previše jugokomunjara, JNA oficira, udbaša i orjunaša planski i kontrolirano iz Beograda« i da su oni koji glasaju za Ivu Josipovića »jugosmradovi«.


   – Kampanja je u predmetnom i sadržajnom smislu bila promašena jer se vodila kao da se radi o parlamentarnim izborima, nije bila fokusirana na ustavne ovlasti. Bila je više fokusirana na kancelarske ovlasti šefa Vlade, kaže nam politolog dr. Anđelko Milardović.


   Smatra da je na momente bila prljava, posebno u prvom krugu. Bilo je vrijeđanja i disonantnih tonova, a to se koristi kad nema sadržaja i argumenata. U drugom krugu se vodila prsimice, strančarskom metodom. Kandidati su više vodili kampanju na način da pokušaju vaditi prljavo rublje protukandidata. Bilo je i međusobne sotonizacije, s mesijanskim idejama. Milardović misli da je Josipović s programom Druge republike trebao izići u prvoj polovici svog mandata, tada bi to izgledalo normalno.




   Sve se to prenijelo na nove medije. Oni postaju moćno oružje u kampanji, a za stare medije Milardović misli da su bili kontrolirani. On misli da je Josipović imao značajan utjecaj na ponašanje medija.


   A posredni je utjecaj kandidata bio determiniran novcem. Problem je u tome što kandidati kao da nisu više živi ljudi, nego kao da imaju dobro naučene role. Učilo se kad treba viknuti, kad se treba nasmijati, kad treba stati, itd. Politički marketing je postao kao genetički inženjering. Izborna kampanja je teatralizirana i sada pod utjecajem i starih i novih medija imamo već definirani model holivudske demokracije, rekao nam je politolog dr. Anđelko Milardović.


   – Kad bismo promatrali samo kandidate, onda je kampanja ipak ostala u uobičajenim granicama. Ne bih je mogao ocijeniti previše prljavom. Ne znam odakle je Josipović koristio podatak od 90 milijardi kuna korupcije. S druge strane, Kolinda Grabar-Kitarović govori o tome da Josipvoić nije ništa učinio u prethodnom mandatu što nije točno. Nije točno niti to da Vlada nije učinila ništa, kaže nam splitski sociolog Zoran Malenica.


   Kaže da je bilo dosta prljavština i neistina na društvenim mrežama, posebno od onih koji su podržavali Grabar-Kitarović.