Oglasilo se veleposlanstvo

Amerikanci objasnili propast posla s F-16: “Sve ovo vrijeme bili smo jasni oko svih uvjeta”

Portal Novilist.hr

Photo Jurica Galoic/PIXSELL

Photo Jurica Galoic/PIXSELL

Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time, kažu u američkom veleposlanstvu



Nakon što je i službeno propala nabava izraelskih aviona F-16 Barak koje je Hrvatska planirala kupiti za pola milijarde dolara, oglasilo se i američko veleposlanstvo u Zagrebu.


“Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO-ovim standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira. Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.


Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time”, odgovorili su iz američkog veleposlanstva za N1 televiziju.




Cijeli je posao stopiran jer Izrael nije uspio dobiti dozvolu za prodaju američkih F-16 aviona Hrvatskoj koje su oni nadogradili. Premda su u medijima objavljeni dijelovi non-paper dokumenta koji su Amerikanci navodno početkom prošle godine poslali Hrvatskoj, ministar obrane Damir Krstičević i dalje tvrdi da taj dokument nije vidio. Isto su tvrdili i predsjednica i premijer.


Hrvatski državni vrh tvrdi, poznato je, kako nema krivice s njihove strane.