Samo nek je zarade

Američko iskustvo: Duhan je out – marihuana in

Ljerka Bratonja Martinović

Pobornici legalizacije marihuane pozdravljaju trend SAD-a, ali stručnjak Slavko Sakoman tvrdi: očito postoji scenarij koji želi pozicionirati kanabis kao sredstvo za masovnu potrošnju, a prste je možda umiješao i duhanski lobi



Početkom prodaje kanabisa u specijaliziranim trgovinama u američkoj saveznoj državi Colorado, pobornici legalizacije kanabisa u SAD-u došli su na svoje. Nakon Colorada, očekuje se da će tijekom 2014. godine prodaju marihuane odobriti i država Washington, a moguće je da će njihovim stopama krenuti i druge savezne države. U SAD-u, prodaja marihuane u medicinske svrhe dopuštena je danas u dvadesetak država SAD-a. Na europskim prostorima, izuzev Nizozemske, prodaja marihuane dopušta se i dalje samo za pripravke koji se koriste u medicinske svrhe, dok se »joint« bez sankcija do daljnjeg može kupiti jedino u nizozemskim coffe shopovima. Hrvatska je po pitanju konzumacije marihuane među rigoroznijima u Europi, pa se u nas nekažnjeno ne može konzumirati niti jedan oblik kanabisa, bio on namjenjen liječenju ili čistom užitku.


  Pobornici legalizacije kanabisa pozdravljaju trend SAD-a, u nadi da će i druge države slijediti isti primjer. Stručnjaci pak upozoravaju da se mladima tako šalje pogrešna poruka i tvrde da će liberalizacija dovesti do ozbiljnih javnozdravstvenih i društvenih problema kao i porasta ovisnosti u mladoj populaciji.


   Dostupno i maloljetnicima


– Kad se jednom dopusti 20-godišnjaku kupovina 28 grama trave, praktički je nemoguće učiniti je nedostupnom maloljetnicima. Oni će do nje doći na bilo koji način, kako se već pokazalo kod duhana i alkohola – komentira Slavko Sakoman, jedan od vodećih stručnjaka za problem ovisnosti. »Doći će do porasta potrošnje, sigurno i kod malodobnih, a i do povećanog ulaska u svijet droge«, tvrdi Sakoman. Za razliku od duhana, marihuana je, kaže, supstanca koja mijenja ljudsko ponašanje, a stvaranjem potrebe za zadovoljstvom i ugodom pokretač je uzimanja drugih oblika droga. Problema bi, kaže Sakoman, u Coloradu mogli imati i zbog toga što marihuana utječe na sposobnost vožnje, a osim pluća oštećuje nerve i dugotrajnom primjenom dovodi do atrofije mozga.




  Liberalizacija prodaje kanabisa za rekreativnu uporabu u SAD-u, uvjeren je Sakoman, posljedica je popuštanja pred lobijima i političkom elitom koja želi na tome zaraditi.


  – Indikativno je da se nakon što je duhan proglašen nepoželjnim na scenu dovodi marihuana, koja ima daleko ozbiljnije posljedice na ljudsko ponašanje. Očito postoji scenarij koji želi pozicionirati kanabis kao sredstvo za masovnu potrošnju. To je izuzetno perspektivan način zarade, koji se plasira pod prividom liberalizacije i slobode izbora – upozorava Sakoman, koji smatra da je u to prste možda umiješao i duhanski lobi.


   Europa – »olabavila«


Nizozemska je jedina europska država koja dozvoljava uzgoj medicinske marihuane, koja posljednjih godina na velika vrata ulazi u Europsku uniju. Osim Nizozemske, gdje se u kafeima marihuana može nesmetano pušiti još od 70-tih godina prošlog stoljeća, u posljednjem desetljeću distribuciju medicinske marihuane legalizirale su Češka, Francuska, Njemačka, Italija i Austrija, dok je Švicarska »olabavila« zakone i više ne kažnjava osobe koje zatekne s količinom marihuane manjom od 10 grama. Primjenu marihuane u medicinske svrhe nedavno je odobrila i Rumunjska, gdje se, kao i u ostatku Europe, ova biljka može dobiti samo na recept u ljekarnama. U nas je kanabis smješten na listu zabranjenih opojnih tvari, a tamo će sudeći prema raspoloženju nadležnih prema liberalizaciji njegove primjene, i ostati. Jedini je ustupak prema konzumentima kanabisa Hrvatska učinila početkom 2013. godine, kada je dekriminalizirala posjedovanje marihuane za osobnu upotrebu.


 Prema podacima Vladinog ureda za droge, u 2013. godini uporaba marihuane u Hrvatskoj bila je u porastu. Podaci iz 2010. govorili su da u ovoj drogi uživa oko četiri posto, ili 176.000 hrvatskih građana. 


    Ministar zdravlja Rajko Ostojić u više je navrata ponovio kako se oštro protivi legalizaciji kanabisa u Hrvatskoj, čak i u medicinske svrhe. »Svaka droga je zlo, pa i marihuana«, poručio je Ostojić, te objasnio da će marihuanu kao medicinsko sredstvo uzeti u razmatranje tek ako klinička istraživanja i klinička praksa u više zemalja pokažu konkretne rezultate.