Ostvario najave

Alićev “Za dom spremni” u dvorani Lisinski: Monodrama kontroverznog glumca uvrštena u program

Dražen Ciglenečki

Snimio Marko Lukunić / PIXELL

Snimio Marko Lukunić / PIXELL

Ne postoji ni jedan propis koji bi branio taj pozdrav, smatra Alić. Kao organizator monodrame naveden je Centar za poticanje stvaralaštva hrvatskih branitelja »Gavran« iz Gospića



Kontroverzni glumac Božidar Alić, koji se u posljednje vrijeme uglavnom ističe veličanjem NDH i širenjem mržnje, doista je ostvario svoje najave, njegova monodrama »Bez lustracije nema Croatie« uvrštena je u službeni program kultne koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Doduše, neće se održati u velikoj, nego onoj manjoj dvorani i to 8. 12. i 14. listopada, a ulaznice se već mogu kupiti po cijeni od 100 kuna. Da ne bi bilo dvojbe o kakvom je događaju riječ, na web stranici Lisinskoga, uz informacije o Alićevoj predstavi, piše – svaki ustupak je smrt, na ljutu ranu, ljuta trava!


»Na ljutu ranu, ljuta trava« bilo je geslo kojim se koristio Ante Pavelić kad je htio opravdati metode kojima su se služile ustaše. »Meni je bilo jasno da se s molitvenikom u ruci ne može boriti protiv razbojnika. Zato sam poveo pokret s odlukom da se na ljutu rane metne i ljuta trava«, objašnjavao je Pavelić zašto su ustaše bile odgovor na diktaturu koju je u Jugoslaviji 1929. godine uveo kralj Aleksandar.


Političko promišljanje


Kao organizator Alićeve monodrame u Lisinskom naveden je Centar za poticanje stvaralaštva hrvatskih branitelja »Gavran« iz Gospića. Oni su se javili na glumčeve vapaje preko Facebooka da mu treba 120 tisuća kuna kako bi realizirao svoj ambiciozni domoljubni projekt. U prigodnom intervjuu s Alićem koji je objavio Maxportal, on je otkrio što će zainteresirana publika moći čuti za uloženih 100 kuna. »Bez lustracije nema Croatie« je moje žestoko političko promišljanje ovog pogubnog vremena po moj hrvatski narod. Slobodno možemo reći, najpogubnijeg vremena od, 1918., ili preciznije, od 1945. do danas, kada smo svi mi Hrvati na rubu novih blajburških jama – ukoliko jugofašisti, ne dao Bog, ponovno dođu na vlast.



Siriščević: Tko god radi dobar posao, dobrodošao je




Dražen Siriščević, ravnatelj dvorane Vatroslav Lisinski, nije jučer odgovarao na telefonske pozive tako da nismo doznali što ga je motiviralo da vrata svoje ustanove otvori i Aliću. Ali, on je već ranije, naročito u prigodama kad su u Lisinskom nastupale zvijezde srpskog turbofolka, pojasnio svoju poslovnu filozofiju. »U Lisinskom ne može nastupiti samo onaj tko ne zna pjevati ili svirati. Kvaliteta je najvažnija. Tko god svoj posao radi dobro, dobrodošao je kod nas. Tako je uvijek bilo i bit će. U Lisinskom su se prije održavali partijski plenumi Saveza komunista. Je li se netko ikad bunio radi toga? Nije«, izjavio je Siriščević krajem 2014. u razgovoru za tjednik Nacional.



Pojam jugofašisti obuhvaća sve komunističke ubojice, progonitelje mojeg naroda, partizanske koljače, novovjeke samoproglašene antifašiste, udružene s komunističkim lobijem u Hrvatskom državnom saboru i s četničkim lobijem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.


U takve ubrajam i razgranatu vojsku udbaša i KOS-ovaca, koji su sveprisutni, koji nas koče, guše i učinkovito uništavaju moj hrvatski puk, hrvatski narod i hrvatsku državu. Počevši od svakodnevnog života pa do zakonodavstva i vođenja hrvatske države, koju ovi pobrojeni mrze iz samog dna svoje pogane duše, koju su predali sotoni. Nastoje uništiti, obezvrijediti i rastočiti ovu našu modernu hrvatsku državu, koja je stvorena isključivo na obrambenom Domovinskom ratu, i ni na kakvom nazovi antifašizmu iz 1945. Na hrvatsku žalost, partizanski su pobjednici, uz svojega vođu i krvnika Tita, jednog od najvećih zločinaca dvadesetog stoljeća, pobili, poklali i raselili više od milijun pravih Hrvata. Niti ustaše, niti njihovi potomci, danas više ne postoje, jer sve što je disalo hrvatski od svibnja 1945. pobijeno je i sustavno zatrto«, secira Alić na svoj način hrvatsku zbilju.


U monodrami će, u dvorani koja je vlasništvo Grada Zagreba, progovoriti i o tome kako je Kukuriku koalicija, »danas zvana nenarodnom koalicijom«, unuštavala hrvatsko sveto trojstvo, kulturu, povijest i vjeru. I Alić smatra da od molitve više nema vajde. »Dok mi u tišini odlazimo na naše nedjeljne svete mise, molitvama se utječemo našem svetom Alojziju Stepincu, jugofašisti u Hrvatskom državnom saboru pozdravljaju sa »Smrt fašizmu, sloboda narodu«, upozorava nekad veliki hrvatski glumac.


»Porcija« i medijima


Svoju porciju u Lisinskom dobit će i mediji i umjetnici koji Aliću nisu po volji, »ružni, nakaradni nepismenjaci koji se nazivaju Kulturnjaci, antihrvatski N1, RTL, LGBT-Yudeks, Bljutarnji, 24 časa«. A bit će u monodrami i »Za dom spremni«. »To je moj i pozdrav mojih prijatelja, pa i moje obitelji. Ne postoji ni jedan propis koji bi branio taj pozdrav koji, usput kazano, nikoga ne vrijeđa, ali nas Hrvate okuplja i ispunjava ponosom. Jugofašisti žele zatrti ponos i domoljublje, koje taj pozdrav izražava«, uvjeren je Alić, koji tvrdi da je NDH bila »država sa svojim hrvatskim zakonima i svojim hrvatskim uređenjem i nezavisnija od mnogih drugih država«.Na kraju intervjua, koji predstavlja sažetak njegove monodrame, Alić pozdravlja obožavatelje »najljepšim starinskim pozdravom«: Hvaljen Isus i Marija i »Za Dom spremni«.