Osudio, ali i relativizirao

Aleksandar Vučić reagirao na incident: Šešeljevo ponašanje za svaku osudu, ali i mene su u Zagrebu vrijeđali da sam četnik

Tihomir Ponoš

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Kazao je da je Šešelj slične stvari radio i prije, primjerice kada je Srbiju posjećivala visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a ona ne samo da nije napustila Srbiju nego nije napustila ni Narodnu skupštinu. Kazao je da je za Hrvate u Srbiji mnogo napravljeno.



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je, ali i relativizirao incident zbog kojega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo posjet Srbiju u Dnevniku RTS-a.


– Sve što se desilo bilo je veoma štetno za Srbiju, kazao je Vučić i dodao da osuđuje svako paljenje, svako gaženje zastave bilo koje zemlje. Nakon toga je kazao da Hrvati takve incidente nisu osuđivali. Spomenuo je da su dan prije njegovog dolaska u službeni posjet Hrvatskoj paljenje srpske zastave, te da su paljenje i na sam dan njegova dolaska, iako zapravo ni jedna zastava Srbije nije spaljena (uz ostalo, prema hrvatskim zakonima kažnjivo je paliti zastave stranih država i međunarodnih organizacija). Kazao je i da su ga u Hrvatskoj vrijeđali, nazivali najgorim četnikom, iako je činjenično bio član stranke kojoj je predsjednik bio četnički vojvoda Vojislav Šešelj i devedesetih se godina izrijekom zalagao za veliku Srbiju.


Vučić je kazao da žali zbog odluke Gordana Jandrokovića, a po njemu je posljedica svega to da će se „Srbi u Hrvatskoj danas lošije osjećati“. Kazao je i da u Hrvatskoj najavljuju spomenik Alojziju Stepincu, osuđenom ratnom zločincu, i to u Dvoru na Uni, mjestu velikog stradanja Srba od ustaša, a „imaju i deset ulica Mile Budaka“.




Vučić je podsjetio i na svoju ideju o sto dana moratorija na razgovor o neuralgičnim povijesnim temama konstatiravši da „mi ni jednu ružnu riječ nismo izrekli sto dana“, a s druge strane je Hrvatska u svoje zakone stavila to da je „Srbija pravila agresiju“ misleći na Zakon o pravima hrvatskih branitelja.


Kazao je da je Šešelj slične stvari radio i prije, primjerice kada je Srbiju posjećivala visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a ona ne samo da nije napustila Srbiju nego nije napustila ni Narodnu skupštinu. Kazao je da je za Hrvate u Srbiji mnogo napravljeno, očito se referirajući na vrijeme od svog posjeta Hrvatskoj, i naveo financiranje kulturnih potreba Hrvata i njihovo sudjelovanje u javnim službama u Vojvodini.


– Ovo nam narušava ugled i imidž. Što da radite, zaključio je Vučić.