Poražavajuće

Alarmantna situacija: Više od dvadeset tisuća djece u Hrvatskoj doslovno – gladuje

Mirjana Grce

Foto iStock

Foto iStock

Jedini topli obrok im je onaj koji im roditelji donesu iz pučke kuhinje. Više od 20 tisuća djece nema ni obuću koja im pristaje. Svako peto dijete u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva



RIJEKA Više od 20 tisuća djece u Hrvatskoj nema obuću koja im pristaje, već im je prevelika ili premala. Jedini topli obrok im je onaj koji im roditelji donesu iz pučke kuhinje.


Svako peto dijete u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva. Roditelji im nisu u mogućnosti pružiti bilo kakve izvanškolske aktivnosti, a nisu im dostupne ni usluge poput logopeda – to su podaci UNICEF-ovog istraživanja o predškolskoj djeci i siromaštvu iz 2015. godine. Volonteri Centra za kulturu dijaloga i Šarolije jučer su na Korzu lijepili naljepnice s tim alarmantnim i poražavajućim podacima.



Za uključivanje više djece i roditelja u program »Moje mjesto pod suncem«, ovim udrugama bi trebao veći prostor. »U Rijeci su puno veće potrebe za ovakvim radom nego što su naše mogućnosti. Ako postoji neki dobročinitelj koji ima kuću koju ne koristi, a misli da bi ju se moglo iskoristiti za ovakav rad, mi smo je voljni urediti – neka nam se javi«, poručeno je s pressice. Telefon na kojem se mogu dobiti informacije o programu je 091 163 7939.





Društvo jednakih šansi – uspjeh djece na temelju sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive, temeljna je poruka koju su jučer na Svjetski dan socijalne pravednosti pressicom održanom ispred poglavarstva Grada Rijeke uputile Mladena Tadej i Sandra Grozdanov, predstavnice Centra za kulturu dijaloga te Šarolije, udruga koje dvije godine provode hvalevrijedan program socijalnog uključivanja djece iz krajnje egzistencijalno ugroženih obitelji.


Pohvalne inicijative 


Nakon izuzetne i uspješne Inicijative »Oslobodimo doniranje hrane PDV-a«, ove udruge provode program »Moje mjesto pod suncem« kojim svakodnevno izvode aktivnosti osnaživanja i razvojne podrške djeci i roditeljima koji nemaju iste šanse za uspjeh zbog socijalnog konteksta u kojem žive. Udruge besplatno pomažu 40-ak djece čije su obitelji korisnice riječke Socijalne samoposluge, pomažu im u učenju, daju instrukcije, logopedske tretmane, održavaju razne radionice podrške i za djecu i za roditelje.


»U društvu je sve veće socijalno raslojavanje najmlađih. Lokalne zajednice problem prepoznaju, ali cilj nam je potaknuti ih da se uključe konkretnim aktivnostima u smjeru jačanja obrazovnih kapaciteta i razvojne podrške djeci. Nadamo se da nećemo ići u smjeru da samo uniformiramo djecu u školama kako bismo prikrili nejednakost. Želimo potaknuti i naše sugrađane na uključivanje vlastitim resursima, vještinama i znanjem kao što smo to učinili i mi u programu »Naše mjesto pod suncem««, poručila je Tadej.


Otvorena vrata 


– Program »Moje mjesto pod suncem« radimo dvije godine i u drugoj godini financira ga i Zaklada Hrvatska za djecu. U dvije godine rada naučili smo da takvim ulaganjem u djecu i jačanjem kapaciteta roditeljstva ustvari prekidamo krug zakinutosti – rekla je Sandra Grozdanov. Izdvojila je da su na njihovu molbu riječka kina i muzeji za tu djecu besplatno otvorila svoja vrata, a zahvalu je uputila i prema 30-tak volontera koji u projekt ulažu svoje vrijeme i znanje. Sa željom da se problem socijalne isključenosti djece osvijesti i sustavno rješava na razini Hrvatske, podršku programu izrazila je Maja Sever, novinarka Hrvatske televizije koja u emisiji »Hrvatska uživo« godinama donosi priče i o socijalnim temama.