HTZ, Novi list i Glas Istre

Akcija Najiznajmljivač: Kako pjesma kaže – Rijeka je najbolje od svega

Edi Prodan

Iako Rijeka ne slovi kao turističko odredište, dolazak EPK ali i značajni turistički pomaci drastično su popravili sliku ponude smještajnih kapciteta



Ako vam na kraju nekog procesa bude neugodno, a spremni ste to i priznati jasno je kako se dogodilo nešto što je u suprotnosti s uvriježenim mišljenjima.


Ovaj bi se stav donekle mogao primijeniti i na zaključke treće sesije pregleda finalista akcije Najiznajmljivač koju su zajednički osmislili te ju provode Hrvatska turistička zajednica, Glas Istre i Novi list – kad je turizam u pitanju sasvim sigurno najpozvanija institucija kao i mediji s obzirom da se u Istri te na području Primorsko-goranske županije i odvijaju najznačajniji, najdohodovniji pa i najinovativniji turistički procesi – koji se događa u Rijeci.


HTZ


HTZ





​Godine prolaze, EPK dolazi


Metropola Kvarnera naime desetljećima je slovila najprije kao industrijski, da bi nakon toga postala grad u kojem je industrija – propala. Osim tih prevladavajućih odrednica malo je bilo stavova koji bi povezivali Rijeku s pojmom turističke destinacije. No, vremena se mijenjaju, godine prolaze, a EPK dolazi. Tako bi se ukratko mogla definirati značajna tranzicija koja se u smislu turizma događa u Rijeci.


Ponajprije, sam proces koji Rijeku pretvara u Europsku prijestolnicu kulture postao je odlična podloga da se velik broj poduzetnika odluči na investicije koje najčešće idu prema obrascu pretvaranja gradskih stanova u apartmane ili sobe za iznajmljivanje. Riječ je o transformaciji stanova građenih prije stotinjak ili nešto manje godina što dizajnerima unutarnjeg uređenja omogućavaju vrlo maštovite preobrazbe.


Ono što je također jasno vidljivo, i na pozicijama manjih apartmana, svi si iznajmljivači daju jako puno truda kako bi gostima ponudili cjelokupnu informaciju o događanjima, ali i životu u Rijeci. Naprosto, kao da su svjesni da u odnosu na razvikana turistička središta na Jadranu, pa tako i ona unutar Županije imaju lošiju startnu poziciju tako da se s »dodanom vrijednosti« žele izboriti za svoje mjesto pod suncem.


Riječki »inspektori« Marina Jurić i Edi Prodan / Foto: R. BRMALJ


Riječki »inspektori« Marina Jurić i Edi Prodan / Foto: R. BRMALJ



Ukupno smo obišli šest jedinica na raznim pozicijama i s različitim pričama da bi na kraju, a uz fotoreportera Ronija Brmalja »inspektore u akciji« ovog su tjedna sačinjavali Marina Jurić, direktorica TZ Viškovo i stalni novinar »na terenu« – Edi Prodan.


Start je bio na Drenovi i odmah – pozitivni šok. Gordana Slugić i kćerka Marina vode apartmane u privatnoj kući koji su puni i čitavi studeni!


– Ma nema problema, jedan će vam gost omogućiti fotografiranje tako da je sve Ok, informirala nas je Marina ujedno nam pojasnivši kao su gosti i više nego zadovoljni sa svime što kod njih dobiju.


– Iako su malo dislocirani sve je zapravo blizu, pogled je lijep, okućnica sadržajna tako da nas gosti vole. Možda je razlog jako dobre iznajmljenosti i to što su naše cijene nešto povoljnije u odnosu na centar, posebno kad se kompariramo s poznatim ljetovalištima, ali dok gosti pronalaze svoju, a mi svoju računicu – svi zadovoljni.


Na Drenovi turizam ne staje / Foto: R. BRMALj


Na Drenovi turizam ne staje / Foto: R. BRMALj



​Privlačni »Sanvito«


Prelazak s Drenove u samo srce grada, na poziciju ispod koje su se naredali najposjećeniji kafići, street food restorani kao i oni što nude klasičniji pristup ugostiteljstvu, u blizinu prezentacijske kuće gastro-enoloških posebitosti Primorsko-goranske županije, doveo nas je kod Maje Škufce i njezine Case San Vito.


vana Klobučar i Maja Škufca - čista romantika u srcu riječkog starog grada / Foto: R. BRMALJ


vana Klobučar i Maja Škufca – čista romantika u srcu riječkog starog grada / Foto: R. BRMALJ



S njom u društvu i Ivana Klobučar koja je krenula u razvijanje posla kompatibilnog s turizmom, točnije s iznajmljivanjem apartmana i soba. Ono što se vidi već izvana, a unutra dobiva totalnu potvrdu, je apsolutna posvećenost detaljima i nevjerojatni dizajnerski talent. Apsolutno prisno, ugodno i s bezbroj dnevno ažuriranih informacija. Gdje se i što te po kojim cijenama jede, kolika je cijena dnevne parkirne karte, ma naprosto vidljivo je da se u San Vitu razmišlja »turističkom glavom« tako da je je sve što nude za najviše moguće ocjene. Nije istina činjenica da od Grada ne mogu dobiti makar privremenu dozvolu kako bi na inače pustom i ne baš uređenom trgu njihovi gosti mogli parkirati, kao i to da im je zapriječeno uređenje krovne terase, ali da taj set apartmana u riječkom starom gradu ide u red najboljih koje smo u dosadašnjem tijeku akcije vidjeli – svakako ide.


Baš kao što ćemo s oduševljenjem ocijeniti i Teatro Suite and Rooms u Verdijevoj ulici. Tik do kazališta, s odličnim pogledom na Trsat, u srcu grada – savršenstvo luksuza!


Bračni par Alpeza u savršeno »skockanim« sobama, tik uz riječko kazalište / Foto: R. BRMALJ


Bračni par Alpeza u savršeno »skockanim« sobama, tik uz riječko kazalište / Foto: R. BRMALJ



Luksuz - Teatro suite


Luksuz – Teatro suite



– Veliki stan, 200-tinjak »kvadrata«, preoblikovali smo u niz soba i jedan manji apartman. Želja nam je bila u cjelosti poštivati činjenicu da se nalazimo u samom srcu grada koji ima svoju arhitektonsku povijest kao i na to da nam je prvi susjed HNK Ivana pl. Zajca. Stoga, željeli smo naglasak staviti na otmjenost, naprosto na jednu visoku kvalitetu i općenito kulturu smještaja, istaknuo nam je Dejan Alpeza.


I potpuno je bio u pravu s takvim razmišljanjem jer popunjenost mu je i više nego dobra, želio bi proširiti djelatnost na način da otkupi i stan ispod kako bi i njega preuredio u pansion. Problemi su u otkupu, no to je već neka druga tema. U ovoj samo superlativi jer, opet kao i u slučaju prethodne priče, jedna od najboljih smještajnih jedinica cijele akcije što je veliki kompliment s obzirom da smo detaljno prokrstarili Istru i Liburniju. S ljudima razmišljanja Dejana Alpeze, dakako i s investicijama poput njegove, Rijeka u svakom slučaju postaje plemenitiji grad, jako privlačan turistima koji žele imati visokokvalitetni smještaj u srcu grada. K tome, s obzirom da je Alpeza i vlasnik kafića što se nalazi u prizemlju, na jednom od najljepših riječkih urbanih prostora, dan mogu započeti s kavom i finim kroasanom.


​Rockerska priča


A s tržnice u – Laginjinu. Ulicu koja povezuje elegantni Belveder i Guvernerovu palaču, sjajna dakle lokacija za iznajmljivanje. Apartman koji se tamo nalazi, Feeling good u vlasništvu Raula Jereba, ide u red onih koji se s punim pravom mogu nazvati – urbanima. Riječ je o kući vrlo fine arhitekture nastale ranih pedesetih godina prošlog stoljeća u kojoj j stan pretvoren u objekt za iznajmljivanje. Mnogo je živih boja, ugodan mir i dobar pogled, kao i niz popartističkih dekoracija. Zapravo, a da se tamo i parking osigurati, savršen smještaj za ljude koji su pratili i vole rockersku povijest Rijeke. Na dohvat ruke im je i centar grada tako da opet – visoka ocjena. Odlazak u istočni dio grada, na Trsat, bolje rečeno Strmicu te na Krimeju pokazao nam je još dvije više nego zanimljive priče.


Ljubav prema bojama - Feeling Good / Foto: R. BRMALJ


Ljubav prema bojama – Feeling Good / Foto: R. BRMALJ



Dunja Barić je vlasnica trsatskog apartmana koji donosi »shabby chic« atmosferu prisnosti. Stoga da, i naziv Romantic apartman u cijelosti odgovara karakteru. Blizu je i možda najprimorskiji dio Rijeke, Svetište ili sama Gradina tako da se dolaskom u taj objekt dobiva i jedno sasvim drugačije lice Rijeke. Kako je k tome riječ o prizemlju privatne kuće, obilje je sadržaja i u dvorištu baš kao što je to i apsolutno pet friendly apartman. Uostalom dočekat će vas kod njih i kućni ljubimci koje predvodi Pablo, pravi »tartufar« kako ga je okarakterizirala vlasnica.


Totalni suživot i prijateljstvo - Romantic na Trsatu / Foto: R. BRMALJ


Totalni suživot i prijateljstvo – Romantic na Trsatu / Foto: R. BRMALJ



Mir Trsata / Foto: R. BRMALJ


Mir Trsata / Foto: R. BRMALJ



Na samom kraju – Ingrid Baričević vlasnica ville Inga.


– To je rodna kuća mojih predaka, ja živim na drugom kraju grada, u Hostima. No, željela sam ovu divnu kuću izvorne arhitekture s početka prošlog stoljeća sačuvati u cijelosti i ponuditi gostima jedan posebni doživljaj grada. Uostalom, oko mene su visoke stambene zgrade iz nekih drugih vremena tako da se može lijepo pratiti razvoj grada istaknula nam je Baričević koja je svoju villu nazvala onako kako su nju zvali dok je bila mala.


Tradicijska priča Ville Inga / Foto: R. BRMALJ


Tradicijska priča Ville Inga / Foto: R. BRMALJ



Toplina doma Ville Inga / Foto: R. BRMALJ


Toplina doma Ville Inga / Foto: R. BRMALJ



Rijeka. I jedna apsolutno željena, mada istina i ne baš očekivana, priča. Koliko se god dugo institucionalno pripremali za konačnu tranziciju, iz industrijskog u grad u kojem značajno participira i turizam, izgleda da su građani sami odlučili provesti taj preokret. Bez pretjerivanja, Rijeka se uistinu može nositi s najboljim turističkim područjima regije, dijela Hrvatske koji smo obišli. Ili kako kaže omiljena pjesma: Rijeka je najbolje od svega.


Na riječkoj obali


Manje je poznato ali pojedini kvartovi Rijeke postižu odlične turističke rezultate. MO Kantrida koja objedinjava prostor od brodogradilišta »3. maj« do Bivija zna u jeku sezone, u srpnju i kolovozu imati i po dvije tisuće gostiju. S obzirom da na tom području nema hotela, što će se u travnju 2020. godine dramatično promijeniti s otvorenjem Hiltona Bivio, riječ je u sustavu koji dominantno koristi privatne iznajmljivače. Jasno je stoga, koliko god je na Kantridi i Biviju nemali broj iznajmljivača turističkih kapaciteta što posluju desetljećima, kako se i na tom području zadnjih godina pojavio velik broj novih iznajmljivača. Očigledno, Rijeka sve više postaje ne samo grad urbanog turizma, postaje i klasičnom »sunce i more« odrednicom dolaska, posebno mittleuropskih gostiju.


Donekle se slična, a li drugačije strukturiranja priča može ispričati i za istočni dio grada, za Pećine. Tamo jako dobro posluje hotel Jadran, a kako se najavljuje budući, na mjestu gdje je nekada već poslovao, hotel Park mogao bi donijeti i karakteristike pravog luksuznijeg boutique hotela. K tome, na Pećinama djeluje i hostel tako da je jasno kako se i u kvartovima udaljenijim od mora stvara itekako dobar razlog za – bavljenje turizmom.


San Vito pažnja


U Casi San Vito pronašli smo i uistinu nevjerojatnu ponudu sadržaja koji »mogu zatrebati«. I ne, nije to samo ona niska prigodom kuhanja potrebnih »sitnica« kao što su sol ili papar, ne tu je bezbroj higijenskih potrepština koje malo tko nudi. Četkice za zube, paste, ne samo »fen« nego i pegla za kosu, kreme, šamponi, gel za kosu pa čak i – kontracepcijske gumice! Kod njih se može stići doslovno s rukama u džepu, a da vam tijekom boravka baš ništa ne nedostaje