Lažni putni nalozi

Afera dnevnice: Uz protivljenje dvojice članova SDP-a i Pernara, Tomislavu Sauchi skinut imunitet

Zlatko Crnčec

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ovog je tjedna DORH dopunio istragu protiv Sauche na način da ga tereti za četiri dodatna kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti i krovotvorenje službene isprave – da je preko fiktivnog ugovora o djelu islatio svojoj tajnici Sandri Zeljko 4.300 kuna, a pronađeno je i osam novih lažnih putnih naloga



ZAGREB – Ne postoji nikakakva pisana dokumentacija o istrazi koju je u svom Uredu pokrenuo premijer Andrej Plenković vezano za lažne putne naloge. Ne zna se ni točno kada je Plenković dao naputak za njeno pokretanje šefu svog Ureda Davoru Božinoviću. Piše to u odgovorima Vlade na pisana i gotovo identična zastupnička pitanja zastupnika SDP-a Ranka Ostojića i Peđe Grbina.  


 – Prikupljanje podataka i informacija o okolnostima vezanim uz izdavanje putnih naloga i administrativnim postupcima s tim u vezi, započelo je odmah nakon usmenog naloga predsjednika Vlade koji je izdan nakon neposrednog saznanja za moguće nepravilnosti, odgovor je Vlade na pitanje kada je interna istraga započela. U odgovoru se navodi da je premijer usmeno naložio Božinoviću da provede internu istragu, da ga je ovaj o razultatima sukcesivno obavještavao, te da mu je završno izvješće podnio 3. ožujka ove godine. 


– U vezi s prikupljenim  informacijama i  saznanjima predsjednik Vlade je osobno informirao Glavnog državnog odvjetnika 4. ožujka 2017. godine, piše u odgovoru. Zajedničku konferenciju za novinare Plenković i Cvitan održali su u ponedjeljak 6. ožujka na kojoj su objavili da je lažnih putnih naloga bilo i za vrijeme njegove i za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića.




Što se tiče samog Tomislava Sauche za njega je Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) većinom glasova donijelo odluku da predlaže Saboru dodatno skidanje njegovog zastupničkog imuniteta. Za ovu je odluku glasovalo pet zastupnika vladajuće većine, a protiv su bili dva SDP-ovca i Ivan Pernar (Živi zid). Nije prihvaćen ni prijedlog SDP-a da se glasovanje odgodi do sljedeće srijede kada će se nastaviti rad Sabora, a da se dotad sastanu predstavnici stranaka kako bi pokušali postići dogovor oko promjene saborske prakse kada je u pitanju skidanje imuniteta zastupnicima. Sabor će o skidanju imuniteta glasovati sljedećeg tjedna.


Darko Parić (SDP) rekao je da treba pričekati s odlukom dok DORH ne dovrši sve radnje vezano za kaznena djela zbog kojih je MIP početkom veljače već skinuo imunitet Sauchi.


– Pričekajmo hoće li DORH podignuti optužnicu ili neće. Nakon svega što se događalo zadnja dva mjeseca nužno je da se taj dio završi. Tek nakon toga bit ćemo spremni ponovo skidati imunitet, rekao je Parić.


Naime, početkom veljače Sabor je na zahtjev DORH-a skinuo imunitet Sauchi kojeg se tereti da je preko lažnih putnih naloga državni proračun oštetio za više od pola milijuna kuna. Nakon toga Saucha je proveo sedam dana u pritvoru u Remetincu dok se nisu ispitali svi svjedoci. Međutim, zahvaljujući dijelom i njegovoj privatnoj istrazi pokazalao se da su se lažni putni nalozi koristili i nakon što je on otišao iz Banskih dvora.


Ovog je tjedna DORH dopunio istragu protiv Sauche na način da ga tereti za četiri dodatna kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti i krovotvorenje službene isprave – da je preko fiktivnog ugovora o djelu islatio svojoj tajnici Sandri Zeljko 4.300 kuna, a pronađeno je i osam novih lažnih putnih naloga.


Predsjednik kluba zastupnika SDP-a rekao je da se nakon slučaja Saucha »smanjilo povjerenje SDP-a u rad DORH-a u zakvoj mjeri da ćemo ubuduće preispitivati sve zahtjeve za skidanje imuniteta«. 


Tomislav Klarić (HDZ) rekao je da Sabor treba imati povjerenja u rad institucija, a njegov stranački kolega Damir Felak da bi se prihvaćanjem zahtjeva SDP-a Sabor pretvorio u sudište. Donekle je od njihovog stajališta odstupio HDZ-ovac Josip Križanić koji je rekao da će glasati za skidanje imuniteta Sauchi zbog toga jer je protiv njega već otvoren kazneni postupak, ali da bi se ubuduće o skidanju imuniteta trebalo odlučivati od slučaj do slučaja.