Pravna pobjeda

Addiko mora platiti obitelji Kukurin 33.500 kuna preplaćenih kamata za Hypo kredit u švicarcima

P. N.

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Tomu se moraju pribrojiti i pripadajuće zatezne kamate pa će to ukupno biti oko 50.000 kuna koje banka mora platiti tužiteljima te mora platiti sudske troškove u iznosu oko 13.000 kuna



ZAGREB Nakon što su donešene dvije pravomoćne presude nakon konverzija kredita u švicarsima za preplaćene kamate Županijskog suda u Zadru, sada je i Županijski sud u Vukovaru pravomoćno utvrdio da Hypo/Addiko mora vratiti Dinku i Snježani Kukurin 33.500 kuna preplaćenih kamata, objavila je Udruga Franak.


Tomu se, kažu, moraju pribrojiti i pripadajuće zatezne kamate pa će to ukupno biti oko 50.000 kuna koje banka mora platiti tužiteljima te mora platiti sudske troškove u iznosu oko 13.000 kuna. Odvjetnica koja je zastupala supružnike Kukurin bila je Ivona Rus iz Rijeke.


Obitelj Kukurin izvršila je konverziju CHF kredita nakon pozitivne prvostupanjske presude Općinskoga suda u Rijeci, no unatoč tome Županijski sud u Vukovaru potvrdio je presudu Suda u Rijeci.




To je novo ohrabrenje svim dužnicima koji su konvertirali CHF kredite da će svi oni na kraju imati pravo na sveukupno obeštećenje, unatoč konverziji CHF kredita. Ponavljamo da postoji i najmanje 6 rješenja županijskih sudova u Zagrebu, Zadru i Rijeci, kažu u Udruzi Franak.


– Temeljno što piše u svim tim presudama i rješenjima visokih sudova jest: Izvršenom konverzijom nisu sanirani razlozi za ništetnost ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi; prema odredbi članka 326. stavka 1. Zakona o obveznim odnosima, ništetan ugovor ili njegov dio ne postaje valjan onda kada uzrok ništetnosti naknadno nestane; obnova je bez učinka, ako je prijašnja odredba bila ništetna; tužitelji, bez obzira na aneks, imaju interes utvrđivati ništetnost ugovornih odredaba iz osnovnog ugovora, pojašnjavaju u Udruzi Franak.


Supružnici Kukurin najavljuju ujedno novu tužbu za ništetnost ugovora na temelju kolektivne presude Visokoga trgovačkog suda, kako bi dobili potpuno obeštećenje od banke. Iz Udruge Franak pozivaju sve buduće tužitelje da im se jave radi utvrđivanja mogućnosti za tužbu na e-mail: [email protected]