Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
29. siječnja 2020.
Nedozvoljena upotreba osobnih podataka

AZOP poziva na oprez, građanima prijeti krađa identiteta u lažnim nagradnim igrama

Foto/Darko JELINEK
Foto/Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2019. u 15:33 2019-11-19T15:33:33+01:00

Lažne igre generiraju se kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova, a trenutno je riječ o Lesnini, Konzumu i Lidlu čiji organizatori od sudionika traže fotografiju osobne iskaznice

ZAGREB - Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) upozorila je u utorak građane da pripaze kome prosljeđuju svoje osobne podatke, jer su se na društvenim mrežama ponovno pojavile lažne nagradne igre.

Lažne igre generiraju se kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova, a trenutno je riječ o Lesnini, Konzumu i Lidlu čiji organizatori od sudionika traže fotografiju osobne iskaznice.

Građane koji su već dali podatke nepoznatim osobama AZOP je uputio da takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj postaji.

Riječ je o kaznenim djelima nedozvoljene upotrebe podataka.

Agencija je pozvala građane da budu oprezni kad su u pitanju njihovi osobni podaci te da ih ne prosljeđuju nepoznatim i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije moguće dovoljno utvrditi.

Građanima koji žele sudjelovati u nagradnim igrama Agencija savjetuje da prije početka igre provjere vjerodostojnost organizatora i nagradne igre te izvoru objave, bilo da je riječ o internetskim stranicama ili društvenim mrežama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.