Trajat će cijelu vječnost

ANTE NOBILO TVRDI: Neću kao odvjetnik dočekati kraj postupka, jer će sudski spor u slučaju Agrokor trajati najmanje 20 godina

P. N.

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Sve postaje užasno dosadno i užasno providno, kao da je netko napisao protokol postupanja u velikim predmetima. Točno znate kako će se odvijati stvari, a stvari se odvijaju ne zato da bi to bilo u korist kaznenog postupka, već isključivo da bi se postigao medijski, odnosno javni efekt. Uvijek pa i u ovom slučaju imate policajce koji 48 sati prije uhićenja čuvaju zgrade i stanove onih koje će uhititi. Zatim imate policajce koji s novinarima dolaze u šest sati ujutro pa se to snima.



Kad dođe do suđenja osumnjičenima u aferi Agrokor, a do optužnice i suđenja će neminovno doći, ministar financija Zdravko Marić morat će na sud kao – svjedok obrane. U tom svojstvu u proces ga namjerava uključiti Ante Nobilo, odvjetnik osumnjičene Piruške Canjuga, dugogodišnje Agrokorove menažerice i supruge nekoć moćnog HDZ-ovog političara Zlatka Canjuge.


– Nama odgovara ova pozicija ministra Marića, koji je otprilike kazao da nije znao da su financijska izvješća u Agrokoru bila frizirana, jer je, kaže, imao povjerenja u financijske organe koji su ih izrađivali. Ako on kao financijski stručnjak nije mogao vidjeti da su bilance frizirane, kako je to onda mogla vidjeti moja klijentica Piruška Canjuga, koja se u Agrokoru bavila nekretninama. Njoj se na teret stavlja da izglasavala frizirana financijska izvješća, kaže za Novi list odvjetnik Nobilo.


Odvjetnik Piruške Canjuga zatim dodaje: “Dakle, kad ministar Marić, kojem u ovom trenutku vjerujem, kaže da on nije imao saznanja, onda je na nas jako važno, jer ako saznanja nije imao on, nije ih mogla imati niti moja klijentica.”




Nobilo najavljuje da će od Marića na sudu tražiti i da objasni kako je funkcionirao “veliki finacijski sustav u Agrokoru, pogotovo vezano za izradu i usvajanje financijskih izvješća.


Govoreći o cjelokupnom sporu protiv Agrokorovih čelnika na čelu s Ivicom Todorićem, Ante Nobilo tvrdi da će taj sudski proces trajati najmanje dvadeset godina.


– Pogledajte, jedan od najvećih naših postupaka u bližoj prošlosti bilo je suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, koji je optužen u aferi Spice, teškoj 40 milijuna kuna. Taj spis je imao 40 tisuća stranica, a započeo je 2009. godine. Prvostupanjskom presudom Polančec je oslobođen, ali presuda još nije napisana. Navodno će biti napisana do kraja ove godine. Zatim će taj slučaj biti proslijeđen na Vrhovni sud, gdje će, realno je očekivati, o njemu odlučivati tri godine. Dakle, to je 2021. godina. Dvanaest godina jednog sudskog postupka. Agrokor je daleko veći slučaj od afere Spice, tako da će trajati znatno više. Trajat će barem dvadeset godina, a ja njegov kraj neću dočekati kao odvjetnik, jer tad neću više raditi, kaže Nobilo.


O dosadašnjem tijeku postupka, od uhićenja Agrokorovih menadžera i menadžerica do sada, Nobilo kaže da je vrlo – dosadan. U pitanju je, smatra, odraz u ogledalu nekih prošlih velikih postupaka koje smo imali u Hrvatskoj.


– Sve postaje užasno dosadno i užasno providno, kao da je netko napisao protokol postupanja u velikim predmetima. Točno znate kako će se odvijati stvari, a stvari se odvijaju ne zato da bi to bilo u korist kaznenog postupka, već isključivo da bi se postigao medijski, odnosno javni efekt. Uvijek pa i u ovom slučaju imate policajce koji 48 sati prije uhićenja čuvaju zgrade i stanove onih koje će uhititi. Zatim imate policajce koji s novinarima dolaze u šest sati ujutro pa se to snima. Zatim ide izvještavanje iz sata u sat. Osumnjičenike se snima kad ih izvode iz kuće, snima se kad ih u policijskom zadržavanju dovode, pa se kasnije snima kako se dovode pred suca, pa se na kraju snima pred Remetincom. To je uvijek tako i sve je postalo apsurdno. Pogotovo je to očito u ovom predmetu, koji je drugačiji od slučajeva klasničnog kriminala, jer se u njemu svi dokazi nalaze u financijskim dokumentima, kaže Nobilo.


Nije, kaže odvjetnik jedne od osumnjičenih, bilo potrebe za naoružanim policajcima koji upadaju u stanove, a to se, kaže, radi kako bi supstitutirali nedostaci u procesima poput ovog.


– U Hrvatskoj niti jedan veliki slučaj nije pravomoćno okončan i kako bi javnost dobila dojam da policija, tužiteljstvo i pravosuđe brzo i efikasno procesuiraju kriminal, onda se upriliči ta parada, kaže Nobilo.


Na koncu, odvjetnik Piruške canjuga komentirao nam je i odluku o oslobađanju menadžera Agrokora iz pritvora, što ga je, kaže, prilično iznenadilo.


– Obično, u drugim postupcima, kad ta jutarnja parada krene i dođe do istražnog suca, on pod pritiskom javnosti i veličinom afere redovito odredi pritvor. Jučer se prvi put dogodilo da je sudac odlučio odbiti zahtjev za pritvorom, bez obzira na veličinu afere, tvrdi odvjetnik.


Kad je riječ o zahtjevima za pritvor, Nobilo kaže da je jučer “shvatio da državno odvjetništvo ne barata temeljnim elementima Zakona o kaznenom postupku”.– Sedam tužiteljica nije bilo u stanju sročiti koje su to osobite okolnosti koje ukazuju na opasnost utjecaja na svjedoke. Njihovi istupi su potpunu promašili temu i nije mi bilo jasno kako ne razumiju u čemu je problem. Na žalost, moram reći da su mi kolekice izgledale potpuno nekompetentne. nadam se da sam dobio krivi dojam o njima, zaključuje Nobilo.