Godina dana Vlade

ANKETA NOVOG LISTA Za koga bi glasovali da su danas parlamentarni izbori?

P. N.

Prva godinu mandata obilježena je prije svega izmjenom glavnog partnera - koalicijski brak s MOST-om je pao je na slučaju ministra Zdravka Marića i Agrokora, a mjesto neposlušnih "nezavisnjaka" Bože Petrova brže je bolje zauzeo daleko manje zahtjevni HNS,



Ovaj se tjedan navršilo točno godinu dana od posljednjih parlamentarnih izbora i pobjede na njima HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem.


Prva godinu mandata obilježena je prije svega izmjenom glavnog partnera – koalicijski brak s MOST-om je pao je na slučaju ministra Zdravka Marića i Agrokora, a mjesto neposlušnih “nezavisnjaka” Bože Petrova brže je bolje zauzeo daleko manje zahtjevni HNS, uz predstavnike nacionalnih manjina.


Prva godina obilježena je i s još nekoliko situacija – krizom u Agrokoru, natezanjem oko kurikularne reforme, najavom rješavanja INE, neizvjesnom sudbinom poreza na nekretnine, ali i eskalacijom ekstremne desnice, u prvom redu kroz postavljanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu.




Nastavljen je rast manje više svih gospodarskih pokazatelja, no popularnost Plenkovića i njegove ekipe je, prema anketama, svejedno u padu. Sretna okolnost za HDZ je što i SDP na čelu s Davorom Bernardićem također bilježi konstantno slabi rejting, a trenutno je najpopularniji političar u Hrvatskoj – “nitko”.


U anketi Novog lista vas pitamo – za koga bi glasovali da su danas parlamentarni izbori.