Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Nanio političku štetu stranci

ANDREJ PLENKOVIĆ Predsjedništvo HDZ-a pokrenut će stegovni postupak protiv Milinovića

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 16:15 2018-08-30T16:15:00+02:00

»Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, neće dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda. Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti s Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora«, rekao je Plenković

ZAGREB Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će Predsjedništvo HDZ-a protiv člana tog visokog stranačkog tijela i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića pokrenuti stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u istaknuvši kako je njegovo ponašanje bilo neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno.

»Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, neće dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda. Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti sa Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora«, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a.

Zbog toga smo odlučili da će Predsjedništvo HDZ-a protiv Milinovića pokrenuti stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u, dodao je.

Smatra da se HDZ, kao najodgovornija i najveća stranka, mora znati razlikovati od onih koji nisu ozbiljni. »Za mene je to neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno ponašanje«, poručio je.

Pojasnio je da su na užem Predsjedništvu stranke raspravljali situaciju vezano uz dolazak jednog broja stranačkih kolega iz Ličko-senjske županije u središnjicu HDZ-a.

Izrazio je žaljenje što župan Ličko-senjske županije Darko Milinović i oni koji su došli s njim nisu prihvatili ponudu za održavanje sastanka s članovima Središnjeg izbornog posvjerenstva HDZ-a i povjerenikom za Ličko-senjsku županiju Darkom Nekićem.

Plenković smatra i da je većina članova HDZ-a iz Like koji su, kako je rekao, u središnjici HDZ-a bili lijepo primljeni, došli u »kontekstu koji je bio nagovoren«. Drži kako nikakvog razloga za to nije bilo.

Naveo je i da, od svih tema koje su na dnevnom redu u hrvatskom društvu danas kao što su npr. podaci o rastu BDP-a za 2,9 posto ili od pronalaženja rješanja za isplatu plaća radnicima Uljanik grupe – ovo je jedna nepotrebna tema s kojom bi opteretio stranku i nanio političku štetu.

»Neću dopustiti da bilo koji član HDZ-a na ovakvim bizarnim primjerima nanosi štetu. To ne dolazi u obzir«, naglasio je.

Upitan može li se Milinovića izbaciti iz HDZ-a jer se on po tom pitanju poziva na Statut, Plenković je rekao da se može. »To je sve na Časnom sudu. To nije stvar o kojoj odlučuje političko tijelo kao Predsjedništvo koje može pokrenuti stegovni postupak, što će i učiniti«, kazao je.

»Mi smo ozbiljni, a onaj koji je neozbiljan mora odgovarati za svoje postupke. Stvar je vrlo jasna«, poručio je.

Milinović s dvjestotinjak članova zauzeo središnjicu HDZ-a

Milinović je u srijedu doveo dvjestotinjak članova HDZ-a Ličko-senjske županije sa četiri autobusa u Zagreb kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odgode stranačkih izbora.

Pri tome su izvikujući »Franjo Franjo« i »Zovi, samo zovi« ušli u središnjicu HDZ-a, odbijajući otići kući dok ne dobiju jamstva o datumu stranačkih izbora u Lici.

Milinović je, nakon četiri sata, ispred Središnjice HDZ-a, izjavio kako su dobili jamstvo da će se stranački izbori za predsjednika ličko-senjske organizacije HDZ-a održati 9. rujna, a nakon toga je, zajedno s dvjestotinjak članova stranke iz županije, otišao iz zgrade stranačke Središnjice.

Kuščević: Digao bih ruku za Milinovićevo izbacivanje iz HDZ-a

Jutros je pak politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević izjavio kako očekuje najstrožu kaznu, odnosno izbacivanje iz stranke dosadašnjeg šefa ličkog HDZ-a Darka Milinovića zbog manipulacije dijelom članova stranke koje je, nezadovoljan zbog odgode izbora za vodstvo ličko-senjskog HDZ-a, doveo u srijedu u Zagreb u središnjicu stranke.

Dodao je i da bi dignuo ruku za Milinovićevo izbacivanje.

Kuščević je rekao kako se čuo oko svega s Andrejom Plenkovićem, kao i s »nekoliko stotina ljudi s terena«, a svi osuđuju »divljačko ponašanje Milinovića i Kolića«.

Milinović: Ne može se pokrenuti stegovni postupak jer sam kandidat

Milinović je nakon toga Hini rekao kako propisnik o provođenju unutarstranačkih izbora jasno kaže da se ne mogu pokrenuti stegovni postupci protiv člana HDZ-a od vremena kada se raspišu izbori.

»Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i politički tajnik Lovro Kuščević. Propisnik o provođenju unutarstranačkih izbora jasno kaže u članku 10. da se ne mogu pokrenuti stegovni postupci protiv člana HDZ-a od vremena kada se raspišu izbori. Izbori su raspisani i ja sam punopravni kandidat«, rekao je Milinović.

Dodao je da »demokratska stranka, kao što je HDZ, neće onemogućiti bilo kom kandidatu da se kandidira i na taj način opstruira izborni postupak«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.