Zdravstvo pred kolapsom

ALARMANTNA SITUACIJA Zbog nedostatka medicinskog kadra ugrožen rad turističkih ambulanti u sezoni

Barbara Čalušić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Za popunjavanje 22 tima turističkih ambulanti nedostaje nam sedam liječnika i 16 medicinskih sestara, kaže pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić



RIJEKA – Problem nedostatka medicinskog kadra, posebno medicinskih sestara, mogao bi postati još veći tijekom nadolazeće turističke sezone i ugroziti dostupnost zdravstvene zaštite u turističkim središtima i rad timova hitne medicinske pomoći. Naime, u pripremama za turističku sezonu Primorsko-goranska županija putem svojih ustanova Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu povećava broj medicinskih timova u turističkim središtima, kao i na glavnim prometnim pravcima. U županijskom Odjelu za zdravstvo kažu kako je njihov koncept jedinstven u zemlji te su ga i predstavili ministarstvima zdravstva i turizma od kojih još uvijek očekuju veću podršku, posebno kad je riječ o nepopunjenim medicinskim timovima u turističkim ambulantama.


Nove licence


– Dom zdravlja organizira 13 turističkih ambulanti od kojih dvije, u Cresu i u Opatiji, rade tijekom cijele godine. Za popunjavanje 22 tima turističkih ambulanti nedostaje nam sedam liječnika i 16 medicinskih sestara, kaže pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić koja kao nadu za popunjavanje ovih timova vidi u svježe diplomiranim doktorima medicine, kao i maturantima medicinske škole.


– Primjerice, s 15. lipnja ovogodišnja generacija maturanata medicinske škole dobiva licence za rad pa se nadamo da ćemo na taj način ipak uspjeti popuniti prazna mjesta timovima turističkih ambulanti. Kad je riječ o medicinskim sestrama, putem županijskog Odjela za školstvo razgovara se o dozvoli za upisivanje većeg broja medicinskih sestara u Medicinskoj školi. Ipak, svjesni smo da to neće riješiti naš problem, već ćemo morati razmisliti kako na dugoračan način riješiti ovaj problem. To su svakako bolji uvjeti rada za medicinske sestre i u tome se svi slažemo, ne samo u PGŽ-u, nego i na nacionalnoj razini – kaže pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.


Povećanje timova




Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a tijekom turističke sezone povećava broj timova u ispostavama Vrbovsko, Crikvenica, Krk, Cres, Rab i Rijeka.


Prema riječima zamjenice ravnatelja dr. Biserke Grbčić-Mikuličić za popunjavanje hitnih medicinskih timova u ovim ispostavama objavljeni su natječaji za zapošljavanje 13 liječnika i četiri medicinske sestre.– Nedostaju nam dva liječnika u Vrbovskom, dva u Crikvenici te dva medicinska tehničara u Rijeci i natječaji će biti ponovljeni – ističe dr. Grbčić-Mikuličić.

Jedan od razloga zbog kojih hitna medicinska pomoć treba veći broj liječnika leži u činjenici što tijekom sezone tzv. timovi 2 koje čine medicinski tehničar i vozač hitne medicinske pomoći, postaju timovi 1, odnosno timovi s liječnikom. Povećanje timova financiraju HZZO, PGŽ i jedinice lokalne samouprave, a osim turističkih središta, dodatni timovi poput onog u Vrbovskom pokrivaju prometne pravce, odnosno autocestu.


Izostanak jednog člana tima u hitnoj medicini zapravo znači da tim ne funkcionira i da nije osigurana 24-satna dostupnost hitne medicinske pomoći. – Dosad smo uvijek uspijevali popuniti prazna mjesta i omogućiti 24-satnu dostupnost hitne medicine – ističe Grbčić-Mikuličić.