Izvanredni povjerenik

AGROKOR Peruško: Nagodba je osnovni cilj izvanredne uprave i interes vjerovnika

Hina

Cilj je, kako je rekao, do 10. travnja zajedno s Vjerovničkim vijećem doći do usluglašenog plana nagodbe, kako bi on mogao biti materijal na osnovu kojeg će se napisati sama nagodba kao pravni dokument

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško ocijenio je u utorak da je postizanje nagodbe osnovni cilj izvanredne uprave, koji je i u interesu Agrokorovih vjerovnika. »Osnovni cilj nam je postizanje nagodbe, što mora biti gotovo do 10. srpnja. Radi se i na cjelokupnoj pripremi i implementaciji nagodbe nakon što ona bude postignuta, a ta implementacija će trajati duže vremensko razdoblje«, kazao je Peruško u utorak u izjavio za novinare u Agrokoru.Cilj je, kako je rekao, do 10. travnja zajedno s Vjerovničkim vijećem doći do usluglašenog plana nagodbe, kako bi on mogao biti materijal na osnovu kojeg će se napisati sama nagodba kao pravni dokument.I zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber istaknula je kako je postizanje nagodbe apsolutni prioritet, ali da je pored toga usredotočena na operativno poslovanje kompanija unutar sustava Agrokor.»Sustav je stabilan, kompanije posluju dobro, planirani rezultati se isporučuju, a ono što je ključno naglasiti jest da su profitne marže u skladu s planiranima«, poručila je.Izvijestila je da će dobavljačima do kraja ožujka biti isplaćeno oko 490 milijuna eura, što uključuje 35 milijuna eura koji će biti isplaćeni u sljedeća dva tjedna na ime graničnog duga.

Večeras počinju razgovori u Zadru


Peruško je najavio da večeras izvanredna uprava s Vjerovničkim vijećem odlazi u Zadar gdje će obaviti dvodnevne razgovore o prvom nacrtu nagodbe, kako bi stigli do 10. travnja doći do završnog plana.»U sljedećih mjesec dana ćemo imati seriju zatvorenih pregovora gdje ćemo zajedno s Vjerovničkim vijećem usuglasiti sva otvorena pitanja i razlike koje postoje između različitih grupa vjerovnika«, rekao je Peruško.Ocijenio je kako među vjerovnicima postoji »izrazito velika volja da do nagodbe dođe«, a da ih dodatno motivira to što Agrokror kao koncern nema imovine ni približno dovoljne za podmirenje dugova. »Znači, jedini je interes velike većine vjerovnika da ovaj sustav opstane i da se kao sustav uspješno razvija i posluje, jer je to jedini način na koji vjerovnici mogu dobiti novac nazad. Bilo kakvo nepostizanje nagodbe šteti direktno vjerovnicima, tako da tu postoji vrlo jasna motivacija«, rekao je Peruško.Po njegovim riječima, izazov je u sljedećih mjesec dana pomiriti različite stavove i naći fer model u kojem će se ta stajališta pomiriti.Peruško je najavio »novo financiranje« koncerna i rekao kako se u tom smislu već odvijaju razgovori. »Vrlo je izvjesno da će do tog financiranja doći, ali o detaljima vrlo je teško u ovom trenutku govoriti«, rekao je, uz napomenu da novi financijski aranžman mora biti gotov u sljedećih mjesec-dva.Na pitanje što se promijenilo u odnosima sa Sberbankom, rekao je da je bivša izvanredna uprava započela razgovore i oni su nastavljeni.»Došlo je do bitnog pomaka u razgovorima. Ja bih fazu u kojoj se nalazimo nazvao vrlo zrelom, imamo vrlo jasno definirane točke na koji način približiti naša stajališta i očekujem da ćemo vrlo brzo imati dogovor. Naravno ne mogu vam tvrditi u kojem vremenskom razdoblju, ali interes postoji s obje strane da taj problem maknemo sa stola čim prije«, rekao je Peruško.

Strože praćenje savjetnika


Na novinarski upit što će se događati sa savjetnicima koji su angažirani u procesu, posebice sa Texo Managementom, Peruško je rekao kako će se ovaj tjedan napraviti pregled svih savjetnika koji su trenutno angažirani, vidjet će se njihovi angažmani i cijene i onda poduzeti određene akcije.U ovom procesu, kako je rekao, postoje dvije savjetničke grupe. Jedna koja je trenutno angažirana i koja sadrži domaće i strane timove i druga grupa savjetnika koja će još biti angažirana kako bi mogla potvrditi vjerovničkom vijeću i svim vjerovnicima na jednak način da je nagodba koja je predložena adekvatna.»Mi ćemo u ovom tjednu napraviti pregled svih savjetnika koji su trenutno angažirani u sustavu Agrokor, zajedno s vjerovničkim vijećem ćemo vidjeti i angažmane i i cijene i nakon toga poduzeti određene akcije i obavijestiti vas«, rekao je. Dodao je kako je praksa bivšeg izvanrednog povjerenika bila da se na mjesečnoj razini objavljuju troškovi savjetnika, no oni će to doraditi.»Mi ćemo to doraditi na način da ćemo objavljivati poimenice koji savjetnički tim je koliko dobio kako bi još više povećali transparentnost«, rekao je.»U ovom procesu nema nikakvog razloga da se išta krije. Stvari koje se drže kao poslovna tajna drže se samo zato da da bi proces mogao funkcionirati. Mi ne možemo danas objaviti detaljniji model nagodbe koji smo predložili i koji ćemo pregovarati sa vjerovnicima, jer moramo biti prvi koji će vjerovnicima objasniti kako model funkcionira«, pojasnio je.