Kraš je protiv

AGROKOR DO GRLA: Marica Vidaković pred novinarima poderala dokument nacrta strukture Agrokora

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Poručila je da će »netko na popravni« i to za blagdanske dane te kako ne vrijedi uvijek poslovnica da se dobro dobrim vraća. »Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača«, rekla je Vidaković.



ZAGREB – Prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je u četvrtak pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati. Nakon višesatnog sastanka Udruge dobavljača Agrokora i izvanredne uprave koncerna, Vidaković je novinarima izjavila da je savjetnički tim Agrokora jučer prezentirao Privremenom vjerovničkom vijeću nacrt strukture nagodbe, no da oni o njemu nisu glasovali.


Kako je navela, danas je bila prva prezentacija tog nacrta jednoj skupini vjerovnika, a to su dobavljači.


»Ono što smo apsolutno danas mi iz toga vidjeli je da to nije smjer koji smo spremni podržati, pa ću ja ilustrativno reći što mislim o nacrtu nagodbe, a mislim ovo«, rekla je Vidaković i pred novinarima poderala tekst nacrta. »To će biti stav dobavljača«, dodala je.




Poručila je da će »netko na popravni« i to za blagdanske dane te kako ne vrijedi uvijek poslovnica da se dobro dobrim vraća. »Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača«, rekla je Vidaković.


Kaže da su dobavljači vrlo jasno komunicirali svoje stavove, i prije otvaranja procesa izvanredne uprave te objavila da će poslati poruku svim dionicima u tom procesu da će znati zaštititi interese hrvatskih dobavljača, jer se štićenjem njihovih interesa štiti hrvatska ekonomija. »Za to ćemo tražiti one koji su naša interesna koalicija, a to ste i vi«, rekla je Vidaković novinarima.


Na pitanje što konkretno smeta dobaljačima, rekla je da je način na koji je danas prezentiran nacrt nagodbe stavlja u neravnopravni položaj vjerovnike Agrokora odnosno vjerovnika Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija.


Izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je u srijedu da je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo »Prijedlog restrukturiranja – nacrt strukture nagodbe« koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe.


Kako je pojasnio Ramljak, osnova strukture nagodbe je da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.


Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija tih kompanija, rekao je izvanredni povjerenik u izjavi novinarima nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.


»Važno je istaknuti da smo dobili podršku svih članova Privremenog vjerovničkog vijeće na strukturu nagodbe, zadovoljni su ovom strukturom i dalje možemo raditi na detaljima postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima. Sada nam slijedi u sljedeća dva-tri mjeseca da na osnovu ovog nacrta, na osnovu arhitekture te nagodbe, utvrdimo konačne postupke, odnosno koliki će biti oporavak njihovih dugova. Ovo je završna faza cijelog procesa, rekao bih zadnja četvrtina cijelog ovog procesa (izvanredne uprave)«, istaknuo je.


Rekao je i kao je u ovom trenutku ne može izići javno s brojkama koliki bi postotak otpisa dugova i postotak povrata duga mogao biti. »O tome još razgovaramo, pregovaramo«, izjavio je.


Na upit da dobavljači neće pristati na otpis veći od 15 posto, Ramljak je izjavio kako je predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković rekla da je to njihov početni uvjet za pregovore.


Ramljak je podsjetio da im je za prihvaćanje konačne nagodbe potrebna većina od 67 posto ukupnog iznosa duga. »Ukoliko vjerovnici sa 67 i više posto glasova u ukupnoga duga budu glasali za ovu nagodbu, nagodba je onda prihvaćena«, rekao je.


No, dodao je da on ne bi bio zadovoljan s takvim postotkom. »Mislim da bi trebali stremiti tome da idemo prema 90 i plus posto ukupnog duga, jer onda to znači da je velika većina vjerovnika zadovoljna s tim koliko će dobiti u oporavku«, kazao je.