Ozbiljna situacija

AFERA KIRETAŽA Stižu nova potresna svjedočanstva žena, u bolnice ulaze inspekcije

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, najavljuje Beroš



Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš najavio je opsežnu istragu i inspekciju po bolnicama. Posljedica je to potresnog saborskog svjedočanstva zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, koja tvrdi da su joj u splitskom KBC-u radili kiretažu bez anestezije.


Uslijedio je čitav niz sličnih svjedočanstava žena.


– Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice. Nakon njih će, ovisno o rezultatima, slijediti daljnja postupanja. Nećemo dopustiti nikakvo zataškavanje i inzistirat ćemo da se svaki pojedini slučaj do kraja rasvijetli i razjasni – najavio je Beroš, a prenosi Jutarnji list. 




Udruga Roda obnovila je akciju “Prekinimo šutnju” i opet pozvala žene koje su prošle slična traumatična iskustva da javno podjele svoje priče i tako prekinu šutnju.


“Odaziv žena je izniman. Rodi su se od petka navečer do nedjelje poslijepodne javile brojne žene. Možemo reći da je bilo na tisuće komentara na našim društvenim mrežama. Njih 300 je napisalo svoju priču s navođenjem godine i zdravstvene ustanove u kojoj se to dogodilo”, kazala je izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze.


“Slučajevi su učestali. Radi se o značajnom broju žena koje su prolazile razne postupke bez obezboljivanja. Ne samo kao u ovom slučaju kiretaže nakon spontanog pobačaja. Radi se o biopsiji i punkciji jajnih stanica, šivanju, epiziotomiji nakon porođaja. Doista su brojne žene, i tu su sve zdravstvene ustanove. Ne možemo izdvojiti neke veće ili manje. Radi se o ustanovama u cijeloj Hrvatskoj. Radi se o situacijama koje nisu bile hitne, gdje se moglo pomoći ženi u obezboljivanju”, objasnila je.


Zanze je upozorila i na to da je “problem to što žene ne prepoznaju da je to nasilje nad njima, da je to rodno uvjetovano nasilje. One misle, a to su nam ovih dana i pisale, da se takvo nešto i treba dogoditi, da ne postoji način da takav postupak bude bezbolan. Također ih se i tijekom postupka uvjeri da su one same krive za takvu situaciju. Ili da je krivo njihovo nesavršeno tijelo ili da je kriva njihova pretjerana emotivna reakcija. To smo mogli vidjeti neki dan u javnom i sramotnom istupu pročelnika KBC-a Split, koji je saborsku zastupnicu optužio i da laže i da neki ljudi reagiraju skokom do plafona na mali intenzitet boli. Žene ne reagiraju jer nisu vidjele da takve reakcije imaju smisla”.


“Roda je od 2002. izuzetno aktivna u ovom području kroz brojne peticije, pozive, suradnje s pravobraniteljicama, odlaske u ministarstva. Nažalost, ovo je područje ostalo najzatvorenije za promjene u svim našim područjima rada”, upozorila je također, prenosi N1.