Vojna suradnja

78 hrvatskih vojnika odlazi u Poljsku

Hina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Krstičević je najavio da 78 hrvatskih vojnika za petnaestak dana odlazi u Poljsku u okviru NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP, Enhanced Forward Presence) gdje će biti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država



Hrvatska i Poljska uskoro će potpisati sporazum za unapređenje obrambene suradnje, a za dva tjedna će i poveća skupina hrvatskih vojnika otići u Poljsku u sklopu misije NATO-a, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s poljskim ministrom obrane Antoniom Macierewiczem.


»Dogovorili smo sporazum za unapređenje obrambene suradnje i danas ćemo napraviti sve predispozicije da se taj sporazum vrlo skoro potpiše. Želimo surađivati s Poljskom u području specijalnih snaga, vojne policije, tu je također vrlo bitna vojno-tehnička suradnja, vojno-znanstvena suradnja«, rekao je Krstičević u izjavi za novinare nakon sastanka.


Istaknuo je da je ta suradnja vrlo važno zbog sigurnosnih izazova s kojima je Europa suočena, koji su vrlo složeni i zahtijevaju od članica EU-a i NATO-a još intenzivniju suradnju, razmjenu iskustava te razmjenu informacija kako bi se lakše mogle suočiti sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima.




Krstičević je najavio da 78 hrvatskih vojnika za petnaestak dana odlazi u Poljsku u okviru NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP, Enhanced Forward Presence) gdje će biti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.


»Vojnici su spremni, odlaze za petnaestak dana«. Dodao je da je Poljska to tražila od Hrvatske kao prijatelj i partner.


»Vjerujem kako bi da je, ne daj Bože, sutra Hrvatskoj to potrebno, Poljska postupila jednako i da bi u bilo kojoj prilici poslala svoje vojnike ovdje u Hrvatsku. Tako da mi je drago da sudjelujemo, da naši vojnici idu ondje«, rekao je Krstičević.


Ministar Macierewicz je zahvalio Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su OS RH izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledan primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini.


Ministri su potvrdili odlične bilateralne od ose dviju zemalja, temeljene na snažnom partnerskom odnosu i visokoj razini međusobnog razumijevanja.


Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, te su potvrdili predanost politici otvorenih vrata NATO-a, kao i spremnost za nastavak pružanja potpore državama aspiranticama za članstvo.


Dvojica ministara jučer su zajedno sudjelovala u Mariji Bistrici na 25. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.


Nakon sastanka s Krstičevićem poljski ministar obrane također se sastao s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.