Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
25. kolovoza 2019.
Najdugovječniji prosvjed za ljudska prava

18 PONOSNIH GODINA Danas u Zagrebu povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji

Foto Igor SOBAN / PIXSELL
Foto Igor SOBAN / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2019. u 15:32 2019-06-08T15:32:34+02:00

Nakon okupljanja na Rooseveltovom trgu, povorka će proći središtem Zagreba - Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka - gdje će se na koncu održati javni skup i koncert grupe "Le Zbor"

Danas popodne pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina" u Zagrebu kreće povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji. Proći će središtem grada od Rooseveltovog trga do Parka Ribnjak, javlja televizija N1.

Iz udruge Zagreb Pride ocijenili su kako se radi o "najdugovječnijem političkom prosvjedu za ljudska prava u Hrvatskoj".

Nakon okupljanja na Rooseveltovom trgu, povorka će proći središtem Zagreba - Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka - gdje će se na koncu održati javni skup i koncert grupe "Le Zbor".

"Borbu za stečenu slobodu i prostor koje imamo danas u Hrvatskoj hrabro smo i krvavo započele 2002. godine, kao što su i naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina, čime je započeo pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu", podsjetili su iz Zagreb Pridea.

U osamnaest ponosnih godina pokazali smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno i da u društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava, poručili su.

U najavi ovogodišnje povorke ponosa, 18. po redu, također su poručili: "Ovo nije samo faza, tu smo, dio smo društva i ne idemo nigdje. Ovo je zemlja za sve nas, a stajati na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra i u slobodi vječno", ističu iz udruge Zagreb Pride.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka