Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
20. siječnja 2020.
Diskriminacija

Znate li kolika je razlika u plaćama između spolova u EU? Toliko da žene od danas do kraja godine rade besplatno

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2019. u 7:59 2019-11-04T07:59:11+01:00

Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene širom Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija.

Tzv. dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima.

Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

»Prije 60 godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene širom Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima«, napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

»Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo«, dodali su.

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi »odgovoriti na korijene uzorka jaza u plaćama po spolu«, navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.