EnergyPress

Želimir Šikonja: ‘INA je kontinuirano najbolja hrvatska kompanija, usprkos svemu’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot EnergyPress

Foto Screenshot EnergyPress

 Izrazio je nadu kako će nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu mediteranske nafte



Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Želimir Šikonja, dugogodišnji djelatnik INA-e na upravljačkim pozicijama u  proizvodnji nafte i plina, a danas predsjednik Hrvatske udruge naftaša i  geologa. Govorio je o energetskoj strategiji, hrvatskoj proizvodnji i istraživanju, INA-inoj strategiji, investicijama u rafineriju Rijeka,  LNG terminalu i Zakonu o INA-i.


Pohvalio je donošenje energetske strategije te izrazio nadu kako će ovo  biti prva strategija koja će dobiti izvedbeni plan. Pohvalio je rješenje  unutar strategije koja idu za diverzifikacijom i energetskom sigurnosti  te naglasio kako Hrvatska i u obnovljivim izvorima energije dobro stoji.


Izrazio je žaljenje što Hrvatska ne proizvodi dovoljno, te svake godine udio proizvodnje u potrebama opada. Kod plina je to osobito vidljivo, pa  smo ovisni samo o jednom dobavnom pravcu, tj o jednom izvoru plina, što  funkcionira dobro. Izrazio je čuđenje protivljenju istraživanja  ugljikovodika u nekim krajevima, pogotovo u turistički nerazvijenim  krajevima, jer istraživanja i proizvodnja gospodarski osnažuju kraj gdje  se istražuje.




Pohvalio je povijesno dobrom odluku Vlade da shvati LNG terminal kao  infrastrukturni objekt, jer se time dobiva novi dobavni pravac,  prvenstveno za američki, a onda i sredozemni plin. Posebno je ovdje  zanimljiv katarski plin, rekao je Šikonja, jer Katar je izašao iz OPEC-a  i u budućnosti će se baviti plinom. Što se tiče zakupa, izrazio je  optimizam, jer kada država i EU naprave terminal i osposobe brod, rizik  zakupa će se značajnije smanjiti.


Pohvalio je MOL-ovu eru u INA-i, posebno posljednje dvije godine,  rekavši kako je INA kontinuirano kompanija s najboljim rezultatima po svim pokazateljima. Ako izuzmemo emocije, posve je logično da se u Sisku ukida rafinerijsko poslovanje, rekao je Šikonja te izrazio nadu kako će nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu mediteranske nafte.


Zaključio je kako promatra sa zanimanjem rasprave o zakonu o INA-i i  kako se čudi potpuno neargumentiranim raspravama oko tako važnog  pitanja. Nada se kako će se naposljetku, sa zakonom ili bez, odnos među vlasnicima relaksirati na dobrobit kompanije.