Čine sve

Zdravko Marić zaobišao pitanje o informiranosti o Uljaniku

Hina

Riječko brodogradilište 3. maj dio je Uljanik grupe / Snimio Silvano Ježina

Riječko brodogradilište 3. maj dio je Uljanik grupe / Snimio Silvano Ježina

Pokušavamo napraviti sve kako bi plan restrukturiranja dobio zeleno svijetlo Europske komisije, rekao je Zdravko Marić



ZAGREB Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da u konstruktivnom dijalogu s upravom Uljanika pokušavaju napraviti sve kako bi plan restrukturiranja za tu kompaniju dobio zeleno svijetlo Europske komisije te uspio zaživjeti, pri čemu nije odgovorio na pitanje raspolaže li vjerodostojnim podacima o stanju u tom pulskom brodogradilištu.


Ministarstvo financija je krajem lipnja uputilo interni dopis Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, u kojem je izrazilo nezadovoljstvo upravom Uljanika s obzirom da ne šalje detaljne podatke o poslovanju nakon dobivenih državnih jamstava.


Marić je u izjavi novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade pojasnio da je u dopisu od resornog ministarstva tražio da se od Uljanika zatraži dostava određenih podataka, a s obzirom na problematiku državnih potpora i državnih jamstava, kako bi i Ministarstvo financija imalo puni uvid u situaciju.




Izvijestio je i da je neki dan održan interni sastanak s predstavnicima Uljanika na kojem je dogovoreno da će se ovih dana, kao uostalom i proteklih tjedana, intenzivno raditi na finalizaciji plana restrukturiranja, kako bi ga u predviđenom razdoblju poslali u Bruxelles. S obzirom da slučaj Uljanika zadire u područje državnih potpora i tržišnog natjecanja, Marić napominje da već imaju dosta intenzivnu komunikaciju s Europskom komisijom.


Na pitanje novinara vjeruje li da trenutno raspolaže vjerodostojnim podacima o stanju u Uljaniku, Marić je kazao da u ovom trenutku ne bi želio ništa tome govoriti, no kako postoji konstruktivni dijalog i komunikacija i s kompanijom i kako pokušavaju napraviti sve što je potrebno kako bi plan restrukturiranja i cijeli program, »ne samo dobio zeleno svijetlo već i uspio zaživjeti«.


Na pitanje je li optimist, kazao je da je optimist u svakom području, a iako brodogradnja nije resor u njegovom ministarstvu, s obzirom na problem državnih potpora i jamstava, Ministarstvo zasigurno mora biti uključeno. Kazao je i da će kao ministarstvo biti konstruktivni i tražiti rješenje, s obzirom da svi znaju što znači brodogradnja za Pulu, Istru i za dvije hrvatske županije.