Burza

Wall Street rastao drugi dan zaredom, dionica Applea na rekordnoj razini

Hina

Reuters

Reuters



Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli drugi dan zaredom jer su nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o inflaciji splasnule bojazni od prebrzog rasta kamatnih stopa u SAD-u.


Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 24.739 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 posto, na 2.723 boda, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 7.404 boda.


U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle jer su nakon izvješća o inflaciji splasnule bojazni od ubrzanja tempa povećanja ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.




U travnju su u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,2 posto na mjesečnoj razini, manje nego što su analitičari očekivali i sporije u odnosu na prethodne mjesece.


Pritom je rast cijena goriva, najveći pokretač inflacije, anuliran padom cijena u zdravstvu.


Unatoč tome, vjeruje se da će Fed u lipnju povećati kamate po drugi put u ovoj godini, no barem neće, kažu analitičari, ubrzati tempo povećanja cijene novca.S obzirom na inflaciju i rast potrošnje, što potiče rast najvećeg svjetskog gospodarstva, analitičari u ovoj godini očekuju povećanje kamata Feda u tri navrata, a ne četiri kako su se neki plašili.

»Inflacijski podaci kreću se na razinama koje nisu tako alarmantne. Ulagači su odahnuli jer vjeruju da Fed neće prebrzo povlačiti poteze«, kaže Mark Kepner, broker u tvrtki Themis Trading.


Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u tekućoj sezoni objava koja se bliži kraju.


Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.


Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.


To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.


U fokusu ulagača bila je jučer i dionica Applea, koja je poskupila daljnjih 1,4 posto, na rekordnih 190 dolara.


To znači da bi taj proizvođač iPhonea uskoro mogao postati prva kompanija u svijetu čije je tržišna vrijednost dosegnula 1.000 milijardi dolara. Od te razine udaljena je još samo oko 7 posto.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, na 7.700 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,62 posto, na 13.022 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.545 bodova.