Burze

Wall Street oštro pao, Dow Jones u području ‘medvjeda’: ‘Popustile su sve kočnice’

Hina

Reuters

Reuters



Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači užurbano povlače iz rizičnih investicija nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa.


Dow Jones potonuo je 1.464 boda ili 5,86 posto, na 23.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 4,89 posto, na 2.741 bod, a Nasdaq indeks 4,70 posto, na 7.952 boda.


Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones zaronio je, po prvi put od financijske krize 2008.godine, u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine. S&P 500 i Nasdaq indeks nalaze se, pak, oko 19 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih polovicom veljače.




Koronavirus – globalna pandemija


Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu. Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 osoba.


Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolirati.


»WHO procjenjuje 24 sata na dan razinu epidemije i sada smo zabrinuti kako alarmantnom razinom širenja tako i intenzitetom te alarmantnim razinama nečinjenja«, kazao je ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


To je uznemirilo ulagače. »Zaraza se sve više širi i mislim da nitko u ovom trenutku ne zna stvarni opseg ovoga«, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partner.


Zbog toga ulagače nisu ohrabrile ni nove mjere vlasti u pojedinim zemljama usmjerene na ublažavanje gospodarskih posljedica širenja koronavirusa.


Nakon američkog Feda i nekoliko drugih središnjih banaka u svijetu, jučer je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, za 0,50 postotnih bodova, na 0,25 posto.


Previše loših vijesti


»Jednostavno, previše je loših vijesti, od sve većeg broja zaraženih do različitih stajališta mogu li monetarne mjere pomoći. A kada je proglašena pandemija, popustile su sve kočnice«, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.


Dan prije cijene dionica na Wall Streetu porasle su gotovo 5 posto jer je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će zatražiti od Kongresa paket poticajnih mjera, uključujući smanjenje poreza na dohodak, kako bi se suzbili rizici po gospodarstvo od širenja koronavirusa.


No, čini se da Trump i Kongres ne mogu postići dogovor oko toga.


»Fiskalna pomoć mogla bi biti spora zbog različitih mišljenja Trumpa i Kongresa o tome kakva bi ta pomoć trebala biti«, kaže Tuz.


U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, a među najvećim je gubitnicima bio bankarski sektor, s padom od gotovo 6 posto.


I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,40 posto, na 5.876 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,35 posto, na 10.438 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 4.610 bodova.