Pozamašni gubitak

“Viktor Lenac” godinu završio s minusom od 21 i pol milijun kuna

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

S obzirom na pune dokove u Martinšćici, ova je godina, izgleda, dobro startala i postoje naznake da bi prvi kvartal mogao biti zaključen u plusu



RIJEKA Nakon rekordnog profita ostvarenog u 2017. godini, prvi, nerevidirani izvještaj o poslovanju »Viktora Lenca« pokazuje da je lanjska godina u ovom remontnom brodogradilištu zaključena u minusu od 21,5 milijuna kuna. Ovaj pozamašan gubitak ipak nije stvorio probleme u poslovanju i likvidnosti ovog brodogradilišta s obzirom na 37 milijuna kuna zadržane dobiti iz pretprošle godine.


Direktor »Viktora Lenca« Aljoša Pavelin ocjenjuje kako im je prošla godina pokazala svu nepredvidljivost tržišta remontne brodogradnje, ne izostavljajući pritom činjenicu da su im ostvareni prihodi bili za 19 posto manji od onog što planirali, kao i da taj pad prihoda nije popraćen odgovarajućim smanjenjem troškova.


– Unatoč već pokrenutim promjenama u načinu poslovanja, očito je da dinamika tih promjena nije bila dovoljno brza, pa na troškovnoj strani nismo uspjeli ostvariti uštede koje bi neutralizirale ovakav pad prihoda koji su posljedica neočekivanog pada prosječne vrijednosti projekta od čak 29 posto u odnosu na 2017. godinu – kaže direktor »Lenca«.




Za ovako drastičan pad prosječne vrijednosti posla koje su lani odradili u Martinšćici čelni čovjek brodogradilišta u Martinšćici kaže da je to direktna posljedica sve žešćeg pritiska turske konkurencije dok, s druge strane, brodari i dalje nastoje štedjeti na opsegu remontnih poslova kada brod upute u dok. U prilog tome da je »Lenac« teško dolazi do daha u konkurenciji sa turskim brodogradilištima, Pavelin podsjeća kako je turska lira cijelu prošlu godinu kontinuirano klizila u odnosu na euro da bi u rujnu pad vrijednosti dosegnuo 40 posto u odnosu na početak godine.


– Kako bi zadržao konkurentnost i dobio poslove, morali smo spuštati cijene svojih usluga, međutim, čak i uz snižene cijene, gotovo 60 posto izgubljenih poslova otišlo je u Tursku. To se pogotovo manifestiralo u četvrtom kvartalu, i kroz niže cijene i kroz manju zaposlenost kapaciteta, što je za posljedicu imalo značajno povećanje gubitka u odnosu na treći kvartal – napominje Pavelin.


U »Lencu« smatraju kako će se ovakav trend na tržištu nastaviti, pa su stoga ubrzali određene procese kako bi povećali svoju konkuretnost. Krenuli su i u proces ciljanog smanjivanja broja zaposlenih kako bi, objašnjavaju u Upravi, smanjili troškove i povećali produktivnost rada. Krajem prošle godine u »Lencu« je tako bilo 441 zaposlenih odnosno njih 47 manje nego godinu prije. Kako doznajemo, najveći dio njih otišao je u redovnu ili prijevremenu mirovinu dok je njih 17 dobilo poslovno uvjetovane otkaze i zbrinuti su sukladno zakonu o radu i uz zakonski definirane otpremnine, ističu iz Uprave »Lenca«.


S obzirom na pune dokove u Martinšćici, ova je godina, izgleda, dobro startala i postoje naznake da bi prvi kvartal mogao biti zaključen u plusu.


– Prvi kvartal izgleda dosta dobro. Uz dobro otvaranje godine projektima Američke ratne mornarice, uspjeli smo dobiti i nekoliko važnih projekata renomiranih svjetskih brodara, poput Allseas-a i Subsea 7. Poprilično nam se intenziviralo i poslovanje s našim prirodnim poslovnim partnerima, Jadrolinijom i Jadranskim pomorskim servisom što je također dobar znak, zaključuje Pavelin.