Dani hrvatskog turizma

Uspjeh kvarnerske destinacije: Mali Lošinj prvak je zdravstvenog turizma

Biljana Savić

U konkurenciji su bili i Crikvenička rivijera i Općina Krapinske Toplice. Najuspješnija destinacija za ljetni odmorišni turizam  je  Poreč



BOL Najveća svečanost s velikom dozom uzbuđenja i iščekivanja u okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, koji se ove godine održavaju u Bolu na Braču, svakako je bilo sinoćnje proglašenje godišnjih turističkih nagrada za ovu turističku godinu. Grad Mali Lošinj proglašen je i nagrađen kao najuspješnija destinacija zdravstvenog turizma, a s Malim Lošinjem u finalu su još bili Crikvenička rivijera i Općina Krapinske Toplice.


Rekreacija i zabava


U kategoriji Autentična primorska destinacija »Malo misto« Grad Komiža odnio je pobjedu Gradu Rabu i Općini Fažana koji su u finalu konkurirali gradiću na otoku Visu. Najuspješnija destinacija za ljetni odmorišni turizam ipak nije Grad Rovinj, iako je bio glavni konkurent i cijelu godinu imao najviše dolazaka i noćenja – pobjednik u ovoj kategoriji je Grad Poreč, a u finalu je bio i domaćin ovogodišnjeg DHT-a – Općina Bol.


Najuspješnija destinacija ruralnog turizma je Općina Konavle, koja je pobijedila suparnike, finaliste Općine Kneževi Vinogradi i Motovun. Za najuspješniju City break destinaciju proglašen je Grad Dubrovnik kojemu su konkurirali Zagreb i Split.





Turistički djelatnici i tvrtke s kvarnerskog, istarskog i ličkog područja pokazali su se najboljima i u kategoriji »Čovjek – Ključ uspjeha. Tako je nagradu za najboljeg agencijskog djelatnika osvojila Mila Lončarić iz tvrtke Turist-Selce d.o.o. Najvrsniji recepcijski djelatnik je Marjan Mohorović iz Maistre d.d., najboji kuhar je Mateo Gverović iz Valamar Riviere d.d..


Najbolji djelatnik u pomorskom prijevozu je Boren Lupi iz riječke Jadrolinije, djelatnik u zračnom prijevozu Doris Bančić iz Zračne luka Pula d.o.o., a vozač Zoran Vitas iz AP Novi d.o.o. iz Novog Vinodolskog. Najbolji čistač je Ivan Pata, Dundovo d.o.o., Rab, spasilac na plažama i bazenima Ilija Kmet iz Valamara, a djelatnik u sustavu turističkih zajednica Ivan Radošević iz TZ-a Ličko-senjske županije. Posebno priznanje za životno djelo u turizmu dobio je Kazimir Bažon iz Valamar Riviere.



Nagradu za održivi turizam osvojila je Kuća u prirodi Zlatna Greda, a u finalu su joj konkurirali Hotel Park u Splitu i Maslinarska zadruga Lun. Atrakcijom godine u kategoriji plaža proglašena je Plaža Banj Šibenik, ispred konkurenata Plaže Nikolina Baška Voda i Plaže za pse Podvorska u Crikvenici. U kategoriji rekreacija i zabava pobijedio je Vodeni park Aquae Vivae Krapinske Toplice, ispred Parka Istralandia i Avanturističkog parka Rizvan City.


Turistički forum


Nakon što je u ime Grada Malog Lošinja primila nagradu, nova gradonačelnica Ana Kučić istaknula je da se radi o potvrdi Malom Lošinju koji je opet prepoznat u prestižnoj kategoriji zdravstvenog turima.


– S obzirom na bogate prirodne pogodnosti koje Mali Lošinj ima 2006. godine odredili smo se za smjer održivog razvoja na području vitalnosti i zdravlja. Smatram da Mali Lošinj ima potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma, te i sve atrbiute da se i dalje razvija kao destinacija vitalnosti i zdravlja, kazala je Kučić.


Danas će biti dodijeljene nagrade za šampiona hrvatskog turizma, odnosno najuspješniju destinaciju od današnjih pet nagrađenih, zatim hrvatska turistička nagrada za životno djelo, turistički događaj godine, kulturnu atrakciju godine i inovaciju godine.


Dani hrvatskog turizma započeli su 16. po redu hrvatskim turističkim forumom u sklopu kojega se raspravljalo na temu »Zračni prijevoz u turizmu – preko granica do cjelogodišnjeg poslovanja«, poslije kojega je uslijedila prezentacija »Nacionalni turistički brand – mjerenje učinkovitosti i smjernice za 2017.« što ju je održao direktor glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.