Dobri rezultati

Uskrsni vikend i skuplje cestarine prihode ARZ-a i HAC-a podebljali za 28 milijuna kn

Darko Pajić

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

U kontekstu jačanja gospodarskih aktivnosti bitno je napomenuti kako se na svim autocestama HAC-a u prvom kvartalu bilježi povećanje teretnog prometa za 9,35 posto



RIJEKA Neobična prometna statistika pokazuje da je nakon odluke o povećanju cestarine za 5 posto, koja je uvedena 3. travnja, u iduća tri tjedna promet HAC-a i ARZ-a povećan za oko 17 posto, a prihodi oko 24 posto, pa su obje državne tvrtke u travnju ostvarile dodatne prihode od 28 milijuna kuna u odnosu na podatke iz travnja prošle godine.


Rast prihoda djelomično se može opravdati povećanjem cijena za 5 posto na autocestama u nadležnosti HAC-a, kao i u činjenici da je povećani priljev vozila tijekom uskrsnih blagdana bitno popravio poslovanje cestarskih tvrtki, koju statistika prošle godine nije ni mogla zabilježiti, jer je Uskrs bio krajem ožujka.


U odnosu na prva tri tjedna iz travnja vjerodostojnije podatke daju podaci o prometu HAC-a i ARZ-a u prvom kvartalu ove godine, pa je tako HAC zabilježio promet od 7.015.280 vozila i prihod od cestarine od 262,1 milijuna kuna bez PDV-a, što je rast prihoda za 1,57 posto, odnosno povećanje broja vozila za 3,67 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.




Zanimljivo je pritom da sve autoceste HAC-a imaju pozitivne trendove izuzev autoceste A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, koja ima jedan posto manji prihod i 0,42 posto manji promet.


U kontekstu jačanja gospodarskih aktivnosti bitno je napomenuti kako se na svim autocestama HAC-a u prvom kvartalu bilježi povećanje teretnog prometa za 9,35 posto.


Bitno bolji rezultat od HAC-a ima ARZ, koji upravlja autocestom Rijeka – Zagreb, autocestom Rupa – Matulji i Krčkim mostom, te ukupno u prvom kvartalu ostvaruje prihod od 168,7 milijuna kuna, što je povećanje od 6,52 posto, odnosno ima ukupno 3.447.743 vozila na svim dionicama (povećanje 5,83 posto).


Po trendu rasta broja vozila na prvom je mjestu Krčki most s povećanjem prometa od 6,29 posto (ukupno 303.645 vozila), a zatim slijedi autocesta Rijeka – Zagreb sa 2.771.726 vozila i rastom prometa za 6,19 posto.


Povećanje cestarine HAC-a i ARZ-a dio je plana restrukturiranja državnih tvrtki koji je Vlada dogovorila sa Svjetskom bankom, a ovog ljeta tek slijedi uvođenje tzv. sezonske cestarine, koje će u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna biti skuplja za 10 posto.


Prošle godine su ARZ i HAC imali ukupne prihode od cestarine od 2,2 milijarde kuna, a ove će godine sigurno biti povećani zbog poskupljenja, pa se može očekivati prihod na razini od 2,4 milijardi kuna.