Porezne izmjene

Ugostitelji na koljenima zbog višeg PDV: Pola ih prodaje objekte, dobit pala i do 85 posto

Hina

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Objekti čija se tržišna vrijednost pred samo nekoliko mjeseci mogla i matematički izmjeriti, više uopće ne mogu pronaći kupce i de facto su postali bezvrijedni, akež Vedran Jakominić



Povećana stopa PDV-a u prva tri mjeseca ugostiteljstvu je donijela porazno loše efekte koji se ogledaju u padu prometa i dobiti, vrijednosti objekata i zaustavljanju kreditnih plasmana ugostiteljima, a što može negativno utjecati i na turističku sezonu i ponudu i u idućim godinama, upozorili su u četvrtak iz Koordinacije ugostitelja RH.


Ta Koordinacija okuplja, kako kažu, predstavnike i malih i većih ugostitelja iz cijele Hrvatske, a s ciljem dokazivanja negativnih učinaka povećanja stope PDV-a na ugostiteljske usluge od početka ove godine s 13 na 25 posto, izradili su analizu učinaka tog povećanja za prva tri mjeseca ove godine, koji su, kako ističu, porazni.


»Prema prvim pokazateljima zabilježenih poslovnih rezultata ugostitelja tijekom prva tri meseca ove godine, ugostiteljski sektor se nalazi u iznimno lošem položaju. Gotovo svi ugostitelji ističu kako su mjere povećanja stope PDV-a na 25 posto povećali rashode u odnosu na prihode, što neki ugostitelji nastoje premostiti minimalnim porastom cijena, a neki, koji ne žele gubiti promet, umjesto porasta cijena bilježe pad prometa i drugog«, kažu iz Koordinacije.


Kod 30 posto ugostitelja dobit prepolovljena, a investicije potpuno izostale




Čelnik Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić ističe da se negativne posljedice ne mjere samo u prometima, opterećenjima i poslovnim rezultatima, nego i mnogo šire, jer je analiza učinaka pokazala tri kritične posljedice tih, kako kaže, naglih promjena poslovnih uvjeta na tržištu, u padu poslovnih prihoda, vrijednosti objekata i blokadi kreditnog plasmana.


»Za namirenje novog poreznog opterećenja bilo je potrebno promjeniti i izlazne cijene ugostiteljskih usluga, što je dovelo i do promjene prodanih količina. Kod ugostitelja koji su promjenom cijene zadržali postojeće promete, a takvih je oko 30 posto, dobit je doslovno prepolovljena. Kod ostalih je utvrđen prosječni pad prometa za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i prosječni pad dobiti za 85 posto«, iznosi Jakominić.


Napominje da je Porezna uprava povećanom aktivnosti nesvjesno valorizirala takve podatke, što isključuje mogućnost namjernog skrivanja prometa, budući da su promatrani objekti već bili pod nadzorom fiskalizacije u ovoj godini.


Iznosi i da je čak 50 posto vlasnika ugostiteljskih objekata u Primorsko-goranskoj županiji odlučilo oglasiti prodaju objekata, čime je posljedično, usporedo sa značajnim padom poslovnih rezultata u potpunosti obezvrijeđena i vrijednost ugostiteljskih objekata.


»Objekti čija se tržišna vrijednost pred samo nekoliko mjeseci mogla i matematički izmjeriti, više uopće ne mogu pronaći kupce i de facto su postali bezvrijedni. Čak i objekti na primarnim lokacijama prodajom u najboljem slučaju mogu računati na povrat do 50 posto ulazne investicije, čime se vlasniku samo djelomično ublažuje šteta, i što je u potpunosti narušilo ravnotežu na tržištu uz izostanak investicija malih poduzetnika koji se provedbom mjera porezne reforme osjećaju kažnjeni za svoju poduzetničku aktivnost«, ističe Jakominić.


Veći problem nego prije sada su i kreditni plasmani banaka ugostiteljima, jer su oni koji su bili u realizaciji ili pred odobreni zaustavljeni, kao i novi, do kojih je zbog pada poslovanja u potpunosti nemoguće doći.


Hrvatska s najpovoljnjim cijenama i najvećim nametima u ugostiteljstvu


»Ovdje ne govorimo o porastu cijene kredita, nego o potpunoj blokadi dostupnosti, a uz to ugostitelji diljem Hrvatske, čije usluge svi koristimo, dodatno navode da ih bole javne osude kojima ih se etiketira kao sektor koji uživa u blagodatima i ležerno živi. To smatraju izrazito nepravednim zaključcima i posljedicom potpuno krive slike koja je godinama stvarana o njima, a manje je poznato da su u proteklih 10-ak godina cijene minimalno povećavali, uz stalni rast nameta, nabavnih i svih drugih cijena, te su u takvom raskrižju godinama smanjivali vlastite prihode prilagođavanjem cijena platežnoj moći domaćih građana i konkurentnosti zemlje na turističkoj karti«, poručuju iz Koordinacije.


Žalosnim i poraznim stoga smatraju i što je Hrvatska danas jedna od destinacija s najpovoljnijim cijenama, a najvećim nametima u ugostiteljstvu, na posljednjem mjestu prema Svjetskom ekonomskom forumu, te ugostiteljima sad u svemu ostaje ostaje samo nada da će Vlada imati snage priznati pogrešku i povući određene korake za korekciju mjera koje ne donose ništa dobro.


Podsjećaju da su na sve negativne efekte upozoravali i krajem prošle godine prilikom izglasavanja zakona o povećanju PDV-a, ocjenjuju da je do svega došlo zbog »manjka razumijevanja od strane nadležnih institucija što sada dovodi i do porasta cijena, ali i odljeva stručne radne snage te neminovnog smanjenja kvalitete ponude, a u konačnici i financijskog ostvarenja turizma o kojemu država uvelike ovisi«.


Smatraju da će manje prihoda biti i u državnom proračunu, a smanjuje se i mogućnost većih priljeva i u godinama koje dolaze, pogotovo što velik broj ugostitelja diljem Hrvatske ističe da će zbog pad prihoda morati i zatvarati objekte te će manje moći brinuti o kvaliteti ponude.