Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Nakon presude Vrhovnog suda

Udruga banaka reagirala na presudu o francima: ''Osuđujemo pokušaj manipulacije, izvlače se navodi iz konteksta''

Foto D. Škomrlj
Foto D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2019. u 21:36 2019-03-28T21:36:11+01:00

''Osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite''

Nakon presude Vrhovnog suda o kreditima u švicarskim francima, reagirala je i Hrvatska udruga banaka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na pojačani interes medija u vezi danas objavljene presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF, prije svega ističemo kako je riječ o pojedinačnoj presudi i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.

Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite".

Podsjetimo, Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nisu zakonite, jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

"Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope", objavio je Vrhovni sud.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.