Uloženo milijun

U Podravki otvoren najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij

Hina

Foto Podravka

Foto Podravka



KOPRIVNICA U povodu 100. obljetnice rođenja profesorice Zlate Bartl, Podravkašice koja je prije šest desetljeća stvorila Vegetu, u koprivničkoj Podravki otvoren je najsuvremeni prehrambeno-tehnološki laboratorij u ovom dijelu Europe, u koji je uloženo više od milijun eura.


“Investicija je vrijedna više od milijun eura. To je laboratorij kakav imaju sve nama konkurentske tvrtke. Vjerujem da će naši djelatnici u njemu biti jednako kreativni i inovativni kao i prof. Zlata Bartl prije 60 godina u tadašnjem, te da će i iz ovog novog na police trgovina uskoro izaći proizvodi, koje će, kupci, baš kao i Vegetu, prihvatiti u svim dijelovima svijeta”, istaknuo je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.


Direktorica Podravkinog Sektora istraživanja i razvoj Jasmina Ranilović pojasnila je kako se novi laboratorij sastoji od dijela za senzorska i onog za kulinarska istraživanja hrane, a osim klasičnih, u njemu se nalaze i moderni uređaji, primjerice, robot za printanje hrane.




Laboratorij za napredna senzorska i kulinarska istraživanja, koji će nositi ime Zlate Bartl, u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te na taj način pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.


Opremljen je najsuvremenijom multimedijskom opremom i kulinarskim uređajima (od standardnih hladnjaka, štednjaka, pećnica do 3D printera hrane) te osim operativne podrške, stvara temelj za istraživačke projekte u nutricionizmu, senzorskoj znanosti i visokoj gastronomiji, ističu iz Podravke.


Zlata Bartl bila je znanstvenica koja je predvodila tim stručnjaka iz čijih su laboratorija prvo osmišljene dehidrirane Podravka juhe, a potom i Vegeta, najpoznatiji proizvod i brand te kompanije.


Temeljem njene ostavštine i putevima kojima je krenula nastavljeno je sve do danas te je tom prilikom, povodom njenog rođendana, otvoren najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij u regiji.